Den 17 juni beslutade kommunfullmäktige att anta en ny detaljplan för del av ett stort område som kallas Rönninge 3:5 i Arninge, vid Antennvägen.

Den nya detaljplanen möjliggör för en ny industri- och kontorsfastighet och tanken är att Täbyföretaget Inregos verksamhet ska etablera sig där för att kunna fortsätta växa inom kommunen.

Så här kan entrén till naturreservatet komma att se ut om man kollar planskisserna.

Så här kan entrén till naturreservatet komma att se ut om man kollar planskisserna.

ÅWL Arkitekter

– Vi tycker att det är viktigt att vi har ett bra näringslivsklimat. När vi tog fram vår översiktsplan så var en viktig del att hitta områden som var lämpliga för etablering av företag, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Möjlighet att stanna i Täby

Detaljplanen tillåter en byggrätt på 18 150 kvadratmeter. Det ska byggas precis bredvid Skavlötens naturreservat.

Företaget Inrego finns i dag vid Kemistvägen. De etablerade sig i Täby 2004 och jobbar med att återanvända och sälja begagnade it-produkter. Ett av deras mål är att skapa en mer hållbar it-konsumtion.

Företaget räknar med att rekrytera 50 personer per år de kommande åren och behöver därför större lokaler.

– Det hela är ju väldigt kul och ger oss en möjlighet att stanna kvar och växa i kommunen vilket vi gärna vill, säger Henrik Nilsson, vd och grundare.

Tisdagen den 27 augusti vann planen laga kraft. Ett dotterbolag till Inrego, Vinorr har fått ensamrätt, genom ­direktanvisning, att bygga på marken.

Lokalerna ska innehålla kontor, produktion och logistik. I samband med att lokalen uppförs måste en ny gång- och cykelväg anläggas i området. En ny parkering med plats för 20 bilar och cyklar planeras också.

Företaget räknar med att rekrytera 50 personer om året.

Företaget räknar med att rekrytera 50 personer om året.

ÅWL Arkitekter

Under planprocessen motsatte sig bland andra Täby naturskyddsförening planerna med tanke på dess placering i anslutning till naturreservatet.

Torg med kafé

Kommunen medger att en industribyggnad kommer att påverka det visuella intrycket, i dag finns där ängsmark och skog. Därför blir utformningen viktig. Att skogsridån fortfarande ska upplevas dominerande är en sådan anpassning.

I samband med detta ska även Täby kommun skapa en förbättrad entré till Rönninge by och Skavlötens naturreservat. Vid den kommer ”picknick-stockar” och en informationstavla om naturreservatet komma på plats. Utanför entrén till företaget kommer även ett torg att byggas där förslaget är att ett kafé ska öppna.