Många Gröndalsbor drar en lättnadens suck nu i höst. Äntligen har tvärbanespåret längs Gröndalsvägen renoverats. Ny räls, nya betongfundament, ny asfalt och ett nytt smörjningssystem gör trafiken tystare på en drygt 200 meter läng sträcka. Det är efterlängtat. Många som bor längs spåren har plågats av högt gnissel och vibrationer i många år, under stora delar av dygnet.

Men alla är inte glada. En runt 100 meter lång sträcka mellan Sjöbjörnsvägen och Lövholmsvägen (innan banan svänger av mot Stora Essingen) lämnades orenoverad.

– En otroligt konstig planering. Om SL nu gör det här för de boendes skull undrar jag varför man väljer bort oss. Vi är ju många som bor här, säger Fritte Fritzson, som bor längs sträckan.

Kostade 45 miljoner

Fritte Fritzson (känd som dubbel På Spåret-segrare) och hans fru har bott Gröndal i fyra år. De bor i de så kallade terrasshusen. De flesta bostäder i dem har bara fönster mot Gröndalsvägen och det gör dem extra utsatta för bullret.

– Vi bor högt upp men hör ändå ljuden – ett gnisslande buller varje gång en spårvagn kommer åkande, bromsar in vid stationen och sen kör vidare. Men det är värre för dem som bor längst ner, säger Fritte Fritzson.

Sommarens renovering av spåren i Gröndal kostade 45 miljoner kronor. Den summan räckte inte till hela Gröndal, berättar Natalie Nordenswan, presskommunikatör vid SL.

"Vi har helt enkelt fått prioritera de delar där behovet var störst. Men vi har planer på att utföra flera etapper. Det finns med i vår förvaltarplan så vi hoppas kunna utföra flera sträckor längre fram", skriver hon.

Trasig asfalt runt rälsen på sträckan som inte renoverats.

Trasig asfalt runt rälsen på sträckan som inte renoverats.

Märta Lefvert

Stängt fönster

När det kan bli aktuellt vet hon inte. Planen för större arbeten sträcker sig över tio år, så det kan dröja. Renovering nästa sommar verkar inte aktuellt. SL har redan stängt av tvärbanetrafiken tre somrar i rad för att göra olika slags arbeten.

"Det är inte möjligt att stänga av trafiken mer än tre år i rad då det får för stor påverkan i området", skriver Natalie Nordenswan.

Fritte Fritzson skakar på huvudet åt beskedet.

– När jag förstod att de inte skulle renovera vår sträcka i sommar tänkte jag att det var självklart att det skulle bli nästa sommar i stället. Det borde ske så snart som möjligt.

Han konstaterar att han får fortsätta att sova med stängda fönster även de varmaste sommarnätterna.

– Jag vill helst sova med öppet fönster men min fru vill ha det stängt på grund av bullret, så då blir det så.