Vi blickar ut över ett hav av stolar. De är staplade på varandra och hjulen på de uppochnedvända snurrstolarna svävar i luften.

– Vi renoverar 300-400 stolar i månaden här, säger Åsa Gustafsson, tapetserare och verkstadschef.

Verksamheten flyttade in i lokalerna i höstas. Det är 3 500 kvadratmeter som är fyllt av stolar, skrivbord och soffor och de är tre tapetserare som klär om och renoverar möbler på uppdrag av Recomo, som har sitt kontor en trappa upp.

Recomo, i sin tur, köper upp möbler från företag, kommuner och myndigheter. Efter beställning restaureras möblerna och säljs på nytt – ibland till samma företag.

– Ett företag kanske vill ha tio svarta kontorsstolar. Om vi har åtta svarta och två blå så klär vi om två. Stolarna kan ha 20 år på nacken när de kommer in och de kan hålla hur länge som helst, det är bara att byta ut olika delar som hjulen, svankstödet eller tyget, säger Åsa Gustafsson.

"Kontorsstolar av bra märke kan hålla hur länge som helst om man klär om dem och byter ut vissa delar, säger Åsa Gustafsson.

"Kontorsstolar av bra märke kan hålla hur länge som helst om man klär om dem och byter ut vissa delar, säger Åsa Gustafsson.

Angie Gray

Ökat intresse för återbrukade möbler

Recomo klär om och renoverar omkring 12 000 möbler om året i hela Sverige. Just nu klär de om flera hundra möbler åt Vallentuna kommun, som bygger nytt kommunhus. Och när Huddinge kommun ska bygga ett nytt kommunhus är återbruk en viktig del.

De märker att intresset för återbruk har ökat.

– Det har hänt jättemycket, framför allt efter pandemin med alla hemmakontor och möjligheten att hyra. Det kom ett helt annat hållbarhetstänk. Kravet och efterfrågan finns, men kunskapen kring hållbarhet finns ofta inte där helt. Vi har ett större ansvar än att bara leverera möbler, säger säljaren Hampus Theorin.

Kunderna som köper återbrukade möbler får ett diplom med hur mycket koldioxidutsläpp de "sparat" jämfört med om de köpt en ny möbel. Prislappen blir också omkring hälften så stor, jämfört med om de köpt en ny möbel.

Monika Parsons klär om en Ikeafåtölj som ska till Vallentuna kommun. Det gäller att vara noggrann med mallarna.

Monika Parsons klär om en Ikeafåtölj som ska till Vallentuna kommun. Det gäller att vara noggrann med mallarna.

Angie Gray

Hantverksyrke i tiden

Vi fortsätter in i tapetserarverkstaden. Där håller Monika Parsons på att klä om Ikeafåtöljen Vedbo som ska få flytta in i Vallentunas nya kommunhus.

– Det är viktigt att man är noggrann när man gör sina mallar, då blir jobbet mycket enklare sedan. Vi har ett helt kartotek med mallar, säger hon.

Monika Parssons gick ut Malmstensskolan förra våren. Kanske är kontorsmöbler inte det första man förknippar med ett hantverksyrke som tapetserare.

– Att sitta och pilla med en stol kan vara jättekul. I julias gjorde vi 200 stolar till en aula. Då var vi ett helt gäng här inne och det var nästan som en industri med olika stationer. Det var väldigt roligt, säger Monika Parsons.