Tidigare i år startades den första handbollsgruppen i Danderyd. En skola för aspirerande små handbollsspelare födda 2016 till 2017.

Ett vakuum fylls i kommunen, som annars saknar lag i handboll, berättar ansvarig för handbollsskolan, Jörgen Bernhoff för Mitt i.

–  När vi startade i februari blev det fullsatt direkt. Sedan startade vi en till, och den blev också fullsatt. Vi har fått mycket positiv respons.

Vill bygga ut handbollen

De nya handbollslagen är en del av Täby handbolls satsning i Täby, Vaxholm och Danderyd. 2026 ska handbollsskolan finnas på åtta platser i kommunen med över 350 aktiva deltagare i de yngsta åldrarna.

– Tidigare har vi känt att när vi besökt skolor är det många som aldrig testat handboll. Målet är att hälften av barnen i lagstadiet i kommunerna ska ha testat på. En vision vi börjar nå i Täby men nu vill vi även närma oss i Danderyd.

Under första halvåret har 35 barn deltagit i handbollsskolan i Danderyd.

– Det har kommit in många intresseanmälningar, så vi har flera på kö.

Behöver större lokaler

Det som behövs är engagerade föräldrar och bra lokaler att vara i, berättar han. Hittills har de hållit till i Kevingeskolans lokaler.

Framöver hoppas de även hitta större lokaler som är lämpliga.

– Vi vill starta ett lag för 9-åringar. Men där finns en utmaning med att hitta en bra hall där de får plats.

Det långsiktiga målet är att bygga upp handbollskulturen, berättar han. Och att få riktiga lag i kommunerna.

– Nu spelar de och har kul, skapar gemenskap mellan grupperna. Vi hoppas att fler och fler ska kunna få möjlighet att spela handboll i sitt närområde framöver, säger Jörgen Bernhoff.