– Jag äger femton hattar och tycker inte det är tillräckligt ändå, säger Rebecca Hybbinette, som har valt en elegant bredbrättad huvudbonad med fjäder för träffen med Mitt i:s fotograf.

Hon är general för hattparaden på Hökarängens dag. Paraden har blivit ett omtyckt inslag på stadsdelsfesten, som i år arrangeras lördag 25 maj.

– Man kan ha en rolig hatt eller en vacker hatt, det gör man som man vill, säger hon.

Hökis har en rik hatthistoria. I hörnet av torget, där pizzeria Peppar ligger i dag, öppnade i början av 50-talet modisten Karin Frelander sin ateljé och hattaffär, som lockade kunder från hela stan.

Men Hökarängens dag är mer än huvudbonader. Nytt för i år är det firas inte bara på gågatan utan även i Fagerlidsparken och vid Kastanjegården på Söndagsvägen.

Livemusik, barnteater, dj:s, hantverksmarknad och mycket annat står på programmet.

Vad betyder en sån här dag för Hökarängen?

– Det är folkliv och folkfest. Det är många som deltar. Det ger lite bykänsla. Man svetsas samman. Samhörighetskänslan är viktig – att man ser varann och känner igen varann.

När det vankas Olympialoppis brukar det bli knökfullt på gatorna i Tallkrogen.

När det vankas Olympialoppis brukar det bli knökfullt på gatorna i Tallkrogen.

Privat

Stor loppis bland små hus

25 maj är också datumet för en av stans största garageloppisar: Olympialoppisen i Tallkrogen. Det är en klassisk promenadloppis bland småhusen i området. Martina Kreüger och grannen Marie Persson Enström drog i gång den 2012, inspirerade av marknaden på Bondegatan på Söder.

– Vi kände att vi ville göra något liknande i Tallkrogen och eftersom vi båda bodde på Olympiavägen döpte vi den till Olympialoppisen, berättar hon.

Martina Kreüger drog tillsammans med Marie Persson Enström i gång Olympialoppisen 2012. Nu är det dags igen.

Martina Kreüger drog tillsammans med Marie Persson Enström i gång Olympialoppisen 2012. Nu är det dags igen.

Privat

Normalt hålls loppisen i augusti men sedan i fjol finns även en vårupplaga. En digital karta guidar besökarna med info om vem som säljer och vad som säljs. Mellan 50 och 80 hushåll brukar vara med.

– Det är jättestort och det känns verkligen som att loppisen har blivit etablerad nu, säger Martina Kreüger.

Vad är ett typiskt Tallkrogenfynd?

– Det är många som säljer barnkläder.

Vilket är ditt bästa marknadstips?

– Det är rätt stora ytor så att ta med sig en cykel kan vara bra.

Festival med Parkteatern

Att Parkteatern kommer till Farsta hör sommaren till. Nytt för i år är att de samlat ihop flera föreställningar till en festival.

– Det är fyra olika föreställningar som hålls ihop av en värdinna, Dolores DeVille. Hon gör en pre-show inför varje föreställning där hon värmer upp publiken, berättar Daniel Reinhammar, presskontakt för Parkteatern.

Spännvidden är det inget fel på: från dancehall och rappad Gustav Vasa-musikal till hyllade dockspelaren Björn Carlberg.

– Det är dockan Tord som fått i uppgift att göra en upplevelse för alla. Han har med sig en del både kända och okända dockansikten, säger Daniel Reinhammar om dockhumorn i Parktalk.

Tord och några andra välkända dockor dyker upp i Farsta i juni.

Tord och några andra välkända dockor dyker upp i Farsta i juni.

Kulturhuset Stadsteatern

Kärlek till Farsta

Lördag den 8 juni är det dags för andra upplagan av We Love Farsta. Festivalen föddes förra året, med syftet att samla positiva krafter i området efter den tragiska masskjutningen vid tunnelbanan.

Under fjolårets upplaga lades en del fokus just på våldet och vad samhället kan göra åt det. Även om festivalen nu arrangeras bara två dagar innan årsdagen av skjutningen, kommer det enligt initiativtagaren Camilla Escobar inte att prägla evenemanget på samma sätt.

– Vi fokuserar på sammanhållningen och det som är fint. Nu vill vi bara sprida kärlek och stolthet över Farsta, säger hon.

Precis som i fjol blir det både uppträdanden på torget, och ett motionslopp. Nytt för i år är att det också blir aktiviteter på Farsta IP.

Way Out Farsta kommer tillbaka till Farstaängen i juni.

Way Out Farsta kommer tillbaka till Farstaängen i juni.

Sara Wrethed

Festival blir det också helgen därpå: 15 juni är datumet för årets upplaga av musikfestivalen Way Out Farsta på Farstaängen. Ungdomar från Tuben arrangerar, och tio band står på scenen.