Stillerska gymnasiet i Dalénum fick i juni tillståndet indraget och tvingades stänga efter att Skolinspektionen upptäckt vad man ansåg vara allvarliga brister.

Skolan ska bland annat ha tagit emot elever som inte haft godkänt i tillräckligt många ämnen, och som därför saknat behörighet till programmen. Utbildningen på ett av programmen har även enligt myndigheten varit undermålig.

Skolans rektor Anette Lorenzen hoppades på att stoppa stängningen. Hon menar att beslutet bygger på bristfällig information. De obehöriga eleverna har varit ungdomar som varit motiverade att läsa upp sina betyg – och att skolans introduktionsprogram varit undermåligt stämmer inte, enligt rektorn.

– Jag kommer att driva det här ganska hårt med alla medel, för att de inte ska stänga skolan utan i stället ge oss en chans att rätta till brister, sa hon till Mitt i i juni.

Stillerska AB begärde inhibition – alltså att få bedriva undervisning till dess att slutgiltig dom har fallit – något förvaltningsrätten avslog.

Får inte öppna

"Skolinspektionen ska yttra sig över överklagandet i nästa vecka. Skolan kommer inte att få öppna nu till hösten", skriver Helena Maslov, utredare på Skolinspektionen, i ett mejl till Mitt i.

Ärendet ska nu prövas i förvaltningsrätten.

Stillerska gymnasiet är en friskola med inriktning på digital kommunikation. I dagsläget har skolan 42 elever.