2020 tog Anders och Perrie Björkman konceptet nyzeeländsk glass till Sverige – med sin kioskvagn på villatomten i Skälby i Järfälla.

Ryktet om den särskilda glassen har spridit sig och lockat långväga glassälskare.

– Den längsta som rest hit bara för glassen kom från Uppsala, säger Anders Björkman.

Kräver bygglov

Båda har ordinarie jobb och meddelar sina besökare i sociala medier när de har öppet. Men det senaste året har glasskiosken stött på patrull – från Järfälla kommuns bygglovsavdelning. Paret måste nämligen ha bygglov för vagnen – något förvaltningen inte ville ge då kiosken strider mot detaljplanen.

– Den har stått på vår uppfart. Men vi fick inte ha någon öppen verksamhet i området som enligt detaljplanen ska ha en egnahemskaraktär.

Han säger att han förstår att bygglovsavdelningen måste vara stränga med regler.

– Jag förstår att människor inte kan göra hur de vill, men en sådan här liten verksamhet som har öppet i sådan begränsad omfattning. Vi har heller inte fått några klagomål från några grannar.

Ökad trafik

Förvaltningen blev varse om glasskiosken när försäljningen ledde till ökad trafik i kvarteret. Paret Björkman har uppmanat sina besökare att gå eller cykla, men enligt förvaltningen är det inte en tillräcklig försäkran att kunderna faktiskt gör det.

Sommarens glassförsäljning såg därför ut att vara på väg att gå i stöpet. Men politikerna ville annat.

Politikerna ville annat

Under senaste miljö- och bygglovsnämnden valde en majoritet av politikerna att köra över förvaltningen. Glasskiosken har nu fått ett tillfälligt bygglov.

– Det här har varit en verksamhet som varit uppskattad av många Järfällabor och de har inte haft några klagomål från grannar. Det är också glass det handlar om, det är en väldigt enkel form av livsmedel, säger George Hannouch (C), ordförande i miljö- och bygglovsnämnden.

George Hannouch (C), ordförande i miljö- och bygglovsnämnden, säger att glasskiosken varit uppskattad av många Järfällabor.

George Hannouch (C), ordförande i miljö- och bygglovsnämnden, säger att glasskiosken varit uppskattad av många Järfällabor.

Pressbild

Politikerna sa sitt

När det förra sommaren stod klart att förvaltningen hade synpunkter på glasskiosken fick George Hannouch mängder av mejl från besökare som ville att glasskiosken skulle få leva vidare.

– Vi vet att de är skötsamma och sköter allting enligt punkt och pricka. Sådant väger också in när vi fattar beslut.

Men om det strider mot detaljplanen, hur ska ni då tänka om en granne vill öppna en korvkiosk på sin tomt?

– Vi försöker förhålla oss till lagen och undersöker alla ärenden var för sig och gör våra bedömningar utifrån det. Skulle det inkomma en ansökan om en korvkiosk eller liknande som rör större livsmedelstillverkning har jag svårt att se att det går på en villatomt.

Anders Björkman är lycklig över politikernas beslut.

– Vi har fått ett otroligt stöd av många under den här tiden och vi är jättenöjda att kunna fortsätta och erbjuda två ungdomar jobb i vagnen under sommaren, säger Anders Björkman.