Det blir ingen ny stenkross i Kil, på gränsen mellan Nacka och Värmdö. Åtminstone inte nu. Företaget som har ansökt om att få starta krossen, Frentab, har dragit tillbaka sin ansökan. 

Orsaken är att sulfidhaltigt berg har upptäckts på fastigheten intill, något som påverkar Frentabs mark. ”Vi avvaktar därför planarbetet och att det pågående miljöärendet hanteras.” skriver Frentab till Värmdö kommun.

Mitt i Värmdö/Nacka har berättat tidigare att Värmdö kommun sagt ja till företagets ansökan att ta emot, krossa och sortera 98 000 ton sten per år. Det här har lett till oro bland grannar, som överklagade beslutet till länsstyrelsen.

Beslutet: Ja till ny stenkross i Kil

Beslutet innebär att Frentab får ta emot, krossa och sortera 98 000 ton sten per år, och köra 95 lastbilstransporter per dag till och från området.

Det blev som väntat ett ja från Värmdö kommun att etablera en ny stenkross på tomten Västra Ekedal 1:24, intill Värmdöleden vid infarten mot Insjön. Tomten ligger på gränsen till Nacka.

Mitt i Värmdö har berättat tidigare att företaget Frentab får ta emot, krossa och sortera 98 000 ton sten per år, vilket skulle generera 95 lastbilstransporter per dag till och från området.

Oro för nytt Ekobacken

Moderaterna ville återremittera ärendet bland annat för att komplettera med en dagvattenutredning för att se hur Baggensfjärden, som ligger 300 meter bort, kommer att påverkas. ”Vi är oroade över att styret nu skapat en liknande situation som i Ekobacken”, skriver (M), där förorenat vatten rinner ner i Farstaviken.

– Även om nämnden kan ställa krav på rening i ett senare skede så vet vi av erfarenhet från Farstaviken att det kan ta väldigt lång tid innan reningen faktiskt genomförs på grund av överklaganden och ansvarsutredningar, säger Markus Schill (M), 2:e vice ordförande i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Även SD reserverade sig.

Nära vägen. Tomten för nya stenkrossen ligger intill Värmdöledens avfart mot Insjön.

Nära vägen. Tomten för nya stenkrossen ligger intill Värmdöledens avfart mot Insjön.

Johan Kristensen

Beslutet: Ja till ny stenkross i Kil

M och SD reserverade sig, kräver fler utredningar