En bris av mild lavendel, nötigt sheasmör och blommiga örter möter besökare redan innan första trappsteget ner mot källaren vid Gärdebyplan 26 i Rinkeby.

Väl inne i de nyrenoverade lokalerna samsas färggranna tvålar och olika slags krämer i fina förpackningar med stora byttor av råvaror.

Här både tillverkar och säljer Habiba Kassem sina egengjorda hudvårdsprodukter under namnet Roots & Raw.

– Jag vill att alla ska ha möjlighet att välja det naturliga. Det skrämmer mig hur mycket kemikalier vi smörjer på kroppen och i ansiktet nu för tiden, säger hon.

Från lokalen i Rinkeby vill Habiba Kassem få sitt företag Roots & Raw att växa.

Från lokalen i Rinkeby vill Habiba Kassem få sitt företag Roots & Raw att växa.

Malin Lövkvist

Sedan barnsben

Allt började egentligen redan när hon var liten.

Habiba växte upp i en by i norra Syrien, där familjen hade stor mark och odlade det mesta själva.

Maten tillagades alltid från grunden.

– Jag var ett med naturen och såg tidigt hur människor i min närhet använde sig av den för både hud- och hårvård, så jag började själv experimentera. Jag gjorde egna ansiktsmasker och sådant, både till mig själv och släktingar. Jag lärde mig att allt som växer har olika egenskaper, säger Habiba.

Alla produkter som företaget säljer gör Habiba Kassem helt själv från grunden.

Alla produkter som företaget säljer gör Habiba Kassem helt själv från grunden.

Malin Lövkvist

Krig splittrade familjen

När Habiba var tio år flyttade familjen till Damaskus, där hon så småningom kom att bli vuxen och bilda egen familj.

– Vi levde ett bra liv. Även min man var mån om att barnen inte skulle få i sig konserveringsmedel eller smakämnen, och vi använde alltid så mycket naturliga produkter som möjligt. Intresset har varit ständigt närvarande, säger hon.

2013 hade kriget satt sina klor i Syrien.

Miljontals människor tvingades fly från sina hem, även Habiba och familjen.

– Då splittrades vi. Några hamnade i Tyskland, några i Irak, några här i Sverige. Allt jag drömde om var att samla alla igen, säger hon.

Alla produkter görs med naturliga råvaror och försiktiga metoder, för att behålla ämnenas kvaliteter.

Alla produkter görs med naturliga råvaror och försiktiga metoder, för att behålla ämnenas kvaliteter.

Malin Lövkvist

Alla har en uttänkt roll

Tio år senare var familjen fortfarande utspridd i olika delar av världen. Habiba och hennes man hade hittat ett nytt hem i Sollentuna, och intresset för naturlig hudvård fanns fortfarande där.

Då bestämde hon sig för att göra slag i saken.

– Jag ville förverkliga min dröm, och samtidigt lägga grunden för att hela familjen skulle kunna samlas igen. Var och ett av mina barn har en resurs som den kan använda i företaget, och målet är att vi alla ska kunna jobba med det, säger hon.

En av sönerna, som bor i Irak och utbildar sig till tandläkare, har hjälpt sin mamma med recepten och med att översätta byråkratisk engelska, berättar Habiba.

En annan son är ekonom och kan hjälpa till med allt som hör siffror till, en tredje är en fena på hemsidor och det tekniska.

– Och min dotter Alaa, hon ska bli min högra hand har jag tänkt, hon är bra på design, sociala medier. Hon har ett öga för detaljer, säger Habiba, och nickar mot Alaa, som är med agerar tolk för Habiba när det behövs.

Alaa ler.

– Och mamma är definitivt ledaren. Vi har många gånger trott att hon ska ge upp. Det är enormt mycket byråkrati, standarder och stränga regler när man vill starta företag och sälja sådana här produkter, men hon har alltid klarat det. Hennes passion för det hon gör är så pass stark.

Roots & Raw har öppet på fredagar och söndagar, 12–18. En vimpel hjälper besökare att hitta.

Roots & Raw har öppet på fredagar och söndagar, 12–18. En vimpel hjälper besökare att hitta.

Malin Lövkvist

Ta över världen

För ungefär ett år sedan började Habiba slutligen sälja sina produkter.

Det har gått bra, kunderna är nöjda, berättar hon, och förmodligen har de några stora återförsäljare på gång, som ta in Roots & Raw i sina butiker.

– Om fem år är målet att vi ska finnas internationellt, i alla länder. Drömmen är att alla människor ska ha möjligheten att välja ett helt naturligt initiativ, att det ska vara lättillgängligt. På ett personligt plan hoppas jag att företaget ska förena familjen: Att vi allihopa ska kunna jobba med det här tillsammans.