Tidigare i vår meddelade staden att autotjänsten slopas från och med den 16 april. Hädanefter måste bilisterna betala notan manuellt, var beskedet.

Men efter att Mitt i skrev om saken har flera missnöjda läsare hört av sig. Trots stadens besked har de fått påminnelsemejl om att nya autobetalningar ska ske.

Anders Eldståhl i Duvbo berättar för Mitt i att han fick ett sådant mejl.

När han sedan kollade sitt konto såg det ut som att pengar hade dragits – men beloppet hade bara reserverats, utan att nå staden.

I stället fick Anders en parkeringsanmärkning på 700 kronor.

– Jag vet att det är så det funkar. Men det känns jävligt surt, säger han.

Hamnade i skräpposten

En annan läsare fick ett mejl om autobetalning samma dag som staden skickade ut ett meddelande om att tjänsten läggs ner.

Mejlet om nedläggningen missade läsaren, eftersom det enligt honom hamnade i korgen för "skräppost".

Skärmdump

I stället utgick han från att en betalning skulle ske, baserat på vad som stod i påminnelsemejlet.

Ska överklaga

Enligt stadens trafikchef Cecilia Wallenius var det den externa leverantören som skickade ut automeddelandet via sitt system. Det skedde till och med dagen efter att staden mejlat bilisterna om att autobetalningen stängs av.

"Vi har efter att vi fick kännedom om detta skickat ett nytt meddelande till samtliga tidigare autobetalande om att man måste kontrollera att man har en aktiv pågående betalning", skriver Wallenius till Mitt i.

Cecilia Wallenius, trafikchef på Sundbybergs stad.

Cecilia Wallenius, trafikchef på Sundbybergs stad.

Privat

De som har fått mejlet och sedan bötfällts kompenseras inte av staden utan får överklaga boten till polisen.

"Den som får ett meddelande om att autobetalning inte kommer att fungera efter x datum och sedan får ett motstridigt meddelande från annat håll dagen efter bör kontrollera sin betalning, vilket också en del har gjort. Det är några få som valt att inte kontrollera sin betalning", skriver Wallenius.

Inga förhoppningar

Anders Eldståhl i Duvbo tänker överklaga.

– Men där har jag inga förhoppningar direkt. Rent formellt har ju staden gått ut med information.

Den kom dock med för kort varsel, tycker Anders. Han hade gärna sett att p-vakterna fått paus från att skriva böteslappar under en övergångsperiod, för att minska risken för orättvisa böter.

Cecilia Wallenius får frågan om det hade varit en bra idé.

"Självklart hade det varit det", svarar hon.