Mitt i berättade i maj om förskolan Borgen som Solna stad beslutat att stänga eftersom det tillfälliga bygglovet löper ut.

Detta samtidigt som områdets nya förskola Vågrummet försenats två år till 2027.

Drygt 60 personer har skrivit på en protestlista med krav på att låta barnen gå kvar, antingen i befintliga eller nya lokaler på platsen.

Men att förlänga lovet går emot lagen, säger förskolenämndens ordförande Indra Karreskog Rehbinder (C).

– Och att ställa nya moduler bredvid vore en väldigt lång och dyr process för att ha verksamhet igång under fåtalet år. Hellre då lägga pengarna på de förskolor vi har som behöver kärlek, samtidigt som vi ser till att barnen från Borgen hamnar i bra barngrupper på förskolor i närområdet.

Kommer alla 100 barn få plats i närheten?

– Ser man till endast Ritorp får inte alla plats. Vi vill inte skapa trängsel. Men i ett lite bredare närområde ser det ut att lösa sig. Vi har vissa förskolor där som inte är fulla.

"Ett jättepussel"

Det är inte bara Borgen som närmar sig sitt bäst före-datum.

Ytterligare fyra förskolor i Solna har tillfälliga bygglov, visar underlag från förvaltningen som Mitt i tagit del av.

Modulförskolorna pekas ut som ett problem av politikerna som skrivit in i sitt regeringsprogram att antalet ska minska fram till 2026, till förmån för permanenta byggnader.

Här vid kontorshuset Arken ska en förskola byggas. "Även om den väntas stå klar 2031 är det relevant för pusslet, säger förskolenämndens Indra Karreskog Rehbinder (C), med byggnadsnämndens Martin Eliasson (S) intill.

Här vid kontorshuset Arken ska en förskola byggas. "Även om den väntas stå klar 2031 är det relevant för pusslet, säger förskolenämndens Indra Karreskog Rehbinder (C), med byggnadsnämndens Martin Eliasson (S) intill.

Stefan Källstigen

– Det är inget fel på lokalerna i stunden och de har inte sämre verksamhet. Men för att inte behöva flytta runt familjer och personal så behöver vi komma ifrån modulförskolor. Därför tar vi ett helhetsgrepp om förskolorna nu, säger Indra Karreskog Rehbinder

Dels kollas skick på lokalerna, dels uppdateras behovet av platser i stadsdelarna mer frekvent än tidigare.

– Det är ett jättestort pussel vi gör. Vi ska ha god beredskap och inte bli chockade över att nya förskolor försenas. Samtidigt ska vi vara försiktiga med skattepengarna och inte i panik drämma upp förskolor.

Klarar ni löftet om färre barackförskolor?

– Eftersom Borgen försvinner blir det ju så. Nya förskolor som byggs kommer att minska antalet ytterligare.