Ett stadskvarter byggt av återvunnet industrimaterial väcker fantasin i Färgfabrikens stora sal. Byggd av rosa, roströda och vita trävolymer är den en modell med en lekfull innergård och en mer formell fasad mot staden utanför. En modell att kliva in i, kika runt i och utforska från alla håll och kanter.

– Det här är en utställning där man kan röra allt vi ställer ut, även om man förstås ska vara försiktig, säger­ Karolina­ Keyzer, utställningsarkitekt och curator.

Det var hon som tog initiativet till utställningen ”Arkitekturer­”, där arkitektduon Eugenia Bevzs och Konstantin Miroshs modell av ett stockholmskt stadskvarter ingår. Elva arkitekter bidrar med åtta modeller som förmedlar vad arkitektur kan vara, nu och i framtiden.

”Berättelser”, en modell av ett stockholmskt stadskvarter, gjord av Eugenia Bevz och Konstantin Mirosh.

”Berättelser”, en modell av ett stockholmskt stadskvarter, gjord av Eugenia Bevz och Konstantin Mirosh.

Angie Gray

Trygga rum för flickor

Eugenia Bevz och Konstantin Mirosh kallar sin modell ”Berättelser”. En bit därifrån finns Astrid Rohde Wangs modell, döpt till ”Trygghet”. Det är en brunröd skapelse med böljande former och många öppningar och glipor. Går man in i den förblir man synlig nästan var man än är.

– Det är en modell av ett rum i en skola som hon ritade­ i Sydsudan innan kriget­ där bröt ut. Öppen­heten gör rummet tryggare för flickorna och gör det möjligt för dem att gå i skolan, berättar Karolina Keyzer.

Startpunkt för satsning

Färgfabriken startade som en utställningshall för både konst och arkitektur. Karolina Keyzer vill tillbaka till den kärnan, med en utställning som visar på arkitekturens möjlighet att förbättra människors liv och bidra till bygget av ett mer hållbart samhälle.

Karolina Keyzer, utställningsarkitekt och curator, berättar om Astrid Rohde Wangs ”Trygghet” – en modell av ett rum i en skola hon ritade  i Sydsudan. Här finns inga mörka hörn.

Karolina Keyzer, utställningsarkitekt och curator, berättar om Astrid Rohde Wangs ”Trygghet” – en modell av ett rum i en skola hon ritade i Sydsudan. Här finns inga mörka hörn.

Angie Gray

Utställningen är också en startpunkt för satsningen Arkitekturtriennalen.

– Vart tredje år blir det en ny utställning. Däremellan finns de nätverk som börjat bildas redan nu, för diskussioner och utforskande. En sådan oberoende plattform har saknats i Sverige hittills, säger Karolina Keyzer.

Utbyte mellanb länder

Utbyte mellan länder är viktigt, betonar hon. Bland utställarna finns därför arkitekter från skilda håll – Sverige, Norge, Finland, Island, Schweiz och Ukraina.

Eveliina Sarapää, finsk arkitekt med samiska rötter, har överfört mönstren på sin farmors dräktband till en smäckert trägaller som symboliserar en älv. Strax bakom står modeller av traditionella fiskeredskap. ”Tillhörighet” kallar hon sitt verk.

– Hon utforskar ett samiskt­ förhållningssätt till arkitektur­ och vill bjuda in till samtal om det, säger Karolina­ Keyzer.

Karolina Keyzer visar finsk-samiska arkitekten Eveliina Sarapääs verk ”Tillhörighet”.

Karolina Keyzer visar finsk-samiska arkitekten Eveliina Sarapääs verk ”Tillhörighet”.

Angie Gray

Walter Hjaltested och Caterina Decker utforskar relationen mellan stödjande och det som stöds och mellan öppenhet och slutenhet i ”Stöd”.

Walter Hjaltested och Caterina Decker utforskar relationen mellan stödjande och det som stöds och mellan öppenhet och slutenhet i ”Stöd”.

Angie Gray

Område i omvandling

Färgfabriken står mitt i området Lövholmen. En stor och delvis omstridd omvandling väntar här, när det före detta industriområdet ska bli ett tätt bostadsområde.

– Det gör utställningshallen till en bra plats för Arkitekturtriennalen och samtal om arkitektur. Den här platsen är viktig för oss, säger Karolina Keyzer.