Facket Sveriges lärare har varslat om att ta ut sina medlemmar på Birger Jarls gymnasium på Kungsholmen i strejk. Varslet ska grunda sig i att arbetsgivaren hittills inte har velat teckna kollektivavtal för lärarna på skolan.

– Sveriges lärares medlemmar på den här arbetsplatsen ska ha samma rättigheter och villkor som nästan alla andra lärare garanteras genom kollektivavtal. När arbetsgivaren inte vill skriva under på det, trots många påstötningar under lång tid, är ett konfliktvarsel helt nödvändigt, säger Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges lärare i ett pressmeddelande.

Då kan strejken bryta ut

Den aktuella konfliktåtgärden består av en fullständig arbetsnedläggning för förbundets medlemmar på arbetsplatsen, samtidigt som medlemmarnas arbetsuppgifter förklaras lagda i blockad. Strejken bryter ut klockan 8.00 den 12 september 2024 såvida ingen överenskommelse har träffats innan dess.

Enligt Sveriges lärare ska de flesta lärarna på skolan vara anslutna till facket.

– På den här arbetsplatsen ser medlemmarna tydligt vad de i dag går miste om, såsom en förutsägbar semesterplanering, en transparent lönerevision och hundratusentals kronor i pensionspengar. Nu kräver de sin självklara rätt till det, säger Elisabet Mossberg. 

Nästa steg är enligt facket sannolikt medling via Medlingsinstitutet. 

Rektorn: Felaktiga uppgifter

Enligt Birger Jarls gymnasiums rektor och skolchef, Johanna Lokeheim, är uppgifterna om att skolan inte vill teckna kollektivavtal felaktiga. I ett mejl skriver hon:

"Tvärtom har vi vid upprepade tillfällen meddelat Sveriges lärare att vi har för avsikt att ingå avtal i samband med det förbättrade ekonomiska läge som beräknas denna höst. Jag hade mitt möte med Sveriges lärare torsdagen 29 augusti, då jag informerade dem om ovanstående plan. Dock har Sveriges lärare valt att tvinga fram ett beslut genom varsel om strejk i stället för att ajournera mötet med en månad, för att då kunna få vårt besked under ordnade former, vilket var min önskan.

Rektorn fortsätter:

"Birger Jarls Gymnasium beklagar djupt att Sveriges lärare valt en så drastisk metod, men kommer självklart att agera utifrån redan lagda planer, och ingå kollektivavtal precis som planerat".