– Man blir ju både förbannad och också väldigt ledsen, säger fackförbundet Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård efter att ha besökt Enebackens äldreboende i Åkersberga i tisdags (1/10).

– De är ju erfarna och yrkeskunniga välfärdsarbetare som blir så illa behandlade av sin arbetsgivare, när allt de vill är att göra sitt jobb för de äldre, utan att själva bli sjuka.

Vad kan Kommunal göra?

– Det är ett arbete som pågått lång tid. Våra skyddsombud har lagt flera 66a:or* och begärt åtgärder från arbetsgivaren. Vi jobbar hela tiden för att det ska gå framåt, men det är politikerna i kommunen som har det yttersta ansvaret för att det inte ska få fortgå på det här viset.

Forenede care säger att de arbetar tillsammans med er och har dialog? 

– Jag vet inte vad de har för dialog med kommunen, men med de fackliga företrädare jag pratat med lokalt har dialogen inte varit så bra.

Sticker Enebacken ut bland landets äldreboenden?

– Ja, det är många saker som sticker ut. Äldreomsorgen generellt i Sverige är ju underprioriterad och underfinansierad, men det här överträffar ju det. Det är än värre att man skurit ned personalen från en redan låg nivå och gjort om scheman utan någon form av delaktighet.

– Allt pekar på en väldigt osund arbetsplatskultur som inte minst påverkar patientsäkerheten, de äldre. 

Finns det fler fall i Sverige som är lika allvarliga som detta tycker du?

– Inte på det här viset, att det gått så långt.

Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.

Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.

Forenede care

I en kommentar skriver Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care att bolaget fortsätter sitt utvecklingsarbete i nära samverkan med Österåkers kommun, med möten varannan vecka, och kommer att ”fortsätta söka samverkan med facket och utveckla vårt samarbete så gott vi kan från vårt håll”.

Han tillägger att avtalet med kommunen ger ”goda förutsättningar att bygga ett starkt Enebacken där vi har en bemanning som skapar bra förutsättningar för en god omsorg”.

*Framställan enligt 6 kap. 6 a § arbetsmiljölagen om begäran om arbetsmiljö­åtgärd

Forenede care måste betala vite för Enebacken

Företaget Forenede care ska betala viten för brister på Enebackens äldreboende i Österåker. Det beslutade vård- och omsorgsnämnden i ett extrainsatt sammanträde.

10 000 kronor per påbörjad kalendervecka. Det ska vårdbolaget Forenede care betala i vite till Österåkers kommun så länge man inte följer avtalade krav på vårdhygien.

Det beslutade vård- och omsorgsnämnden i Österåkers kommun vid ett extrainsatt sammanträde i tisdags (1/10).

Enligt kommunen var det helt nyligen, 25 september, vid en av flera planerade oanmälda inspektioner som kommunen genomförde som det visade sig att Forenede care inte följer avtalade krav på vårdhygien.

Risk för de äldre

Bristerna bedöms, enligt kommunen vara ”omfattande och utgör en påtaglig risk för patientsäkerheten”.

Forenede care driver Enebackens vård- och omsorgsboende på uppdrag av Österåkers kommun sedan 2023. I juni i år trädde ett nytt avtal med kommunen i kraft, som bland annat innebär att kommunens möjlighet att styra verksamheten ökat.

Om kvalitetsbrister inte åtgärdas kan vård- och omsorgsnämnden besluta om viten, och som en sista åtgärd säga upp avtalet.

Lovar att åtgärda brister

I en kommentar skriver Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care: ”Oanmälda inspektioner är en viktig del i kommunens arbete och nu har de konstaterat att vi har brustit i vårt utförande. Det tar vi på största allvar och vi har sedan det kom oss till känna påbörjat ett prioriterat arbete med att tillse att detta åtgärdas och inte sker igen. 

Vi konstaterar att kommunen bedömt att där finns en brist samt ett vite och accepterar det och vi tar det på största allvar”. 

Forenede care har avböjt att ställa upp på en intervju.

Enebackens vård- och omsorgsboende

Äldreboendet är Österåkers största särskilda boende.

Många av de boende har demenssjukdomar och två avdelningar har personer med stort omvårdnadsbehov.

Källa: Österåkers kommun

Enebackens äldreboende i drift av forenede care på solskiftesvägen i Åkersberga har stora brister i sin vård till de äldre.

Enebackens äldreboende i drift av forenede care på solskiftesvägen i Åkersberga har stora brister i sin vård till de äldre.

Malin Lövkvist

Kritiserat äldreboende får böta för bristande hygien

Kommunen: ”Påtaglig risk för patientsäkerheten” ✔ Då kan avtalet sägas upp