Sedan 2022 så är det drönare som gäller för Eon:s del då man besiktigar elnätet. Helikopter är ett minne blott. Syftet är dels att minska koldioxidutsläppen, dels att bespara kunder det buller som det innebär att ha en helikopter invid hemmets lugna vrå.

Lena Berglund, regionchef, Eon. Arkivbild.

Lena Berglund, regionchef, Eon. Arkivbild.

Stefan Källstigen

Drönare kommer således att synas över Upplands-Bro i syfte att genomföra nämnda besiktningsarbete. Arbetet kommer att äga rum i juni och juli.

I Upplands-Bro och Håbo sker även ett arbete där träd och grenar röjs undan i syfte att minimera risken att dessa hamnar på elledningar.

I Vaxholm och Österåker kommer drönarens öga att kompletteras med besiktning till fots.

I Vaxholm och Österåker kommer drönarens öga att kompletteras med besiktning till fots.

Pressbild / Eon

Från skyn och till fots

Företagets drönare kommer besiktiga 44 mil av luftledningar under juni och juli. I Vaxholm och Österåker kommer drönarens öga att kompletteras med besiktning till fots, "där kommer skåp och stationer undersökas okulärt", skriver Eon i ett pressmeddelande.

– Den årliga besiktningen av vårt elnät är väldigt viktig för att hitta fel och anmärkningar och åtgärda dessa innan de leder till strömavbrott. Drönarbesiktningen kompletteras dessutom med besiktning till fots och med särskilda röjningsinsatser i områden som drabbats av återkommande strömavbrott, säger Lena Berglund, regionchef nord på Eon, i en kommentar.