Stockholms stad utsåg förra året Simon Johansson som mottagare av Lennart af Petersens-priset. Med priset följde en utställning på Stadsmuseet, där han nu mellan den 11 september och 17 november visar upp sina fotografier av Stockholm.

– Det är många fina fotografer som har ställt ut på Stadsmuseet innan mig, så det känns kul att få vara en av dem, säger Simon Johansson.

Utställningen bjuder på en blandning av nytt bildmaterial från Johanssons kvarter i Gamla stan och verk ur hans tidigare fotobok A Familiar Place.

Tidlöst och mystiskt

Fotografierna som ställs ut är tagna mellan 2005 och 2024. Trots det framstår många av dem som betydligt äldre, vilket är ett medvetet val av Johansson. Han hämtar inspiration från klassiska dokumentärfotografer och föredrar att arbeta i svartvitt.

– Jag vill att det ska vara tidlöst och försöker undvika tidsmarkörer i fotografier. Jag brukar be folk att ta bort mobiltelefoner och undviker reklamskyltar i bakgrunden.

Stadsmuseet beskriver utställningen som en skildring av vardagens små ögonblick i ett föränderligt Stockholm. Johansson tillägger att många stockholmare kommer att känna igen sig själva i hans bilder. Samtidigt är det viktigt för honom att bilderna väcker nyfikenhet.

– Mystiken är viktig för mig. Man ska inte riktigt förstå vad som händer i dem.