– Vi lever i en föränderlig värld, säger Peter Fornstam, vd och delägare av företaget Svenska bio.

Att erkänna det har varit en nyckeln till hans framgång. En inställning som handlar om att släppa taget om det som gått och omfamna det som blommar.

– I dag handlar biobesöket om mer än film. Det är en social gemenskap. Du tar en kaffe, äter något, tar ett glas vin.

Viktigt för Peter Fornstam är att vara uppmärksam på tänkbara grannar som vill bidra till helhetsupplevelsen.

– Du kan inte bli bäst på allt. Men det kanske finns andra som är duktiga på något annat.

I Stockholm driver Svenska bio biograferna Grand och Victoria inne i stan. På Victoria på Götgatan har man gasat på för att få in kaféet Il caffé. Vid Grand på Sveavägen finns restaurang och vinbar.

I fokus för Peter finns också kontext och lokal kultur. Stockholms marknad längtar efter något annat än Mjölbys – eftersom Stockholm har en annan stor aktör.

Bekväma vilstolar

– Filmstaden gör en utmärkt insats för bred film, därför måste vi ta ansvar för bland annat smalare kvalitetsfilmer.

– Sedan är det internationellt sett så att de riktigt stora salongerna med bekväma vilstolar – och även små eleganta salonger – vinner mark.

När Peter Fornstam överraskades med utmärkelsen ”Årets företagare”, i den gula villa i Hersby där Svenska bio har sitt huvudkontor, blev han förvånad.

Peter Fornstam när han lycklig och förvånad tog emot utmärkelsen som årets företagare på sitt kontor på Lidingö. " Klart man blir glad. Alla människor blir glada för uppmärksamhet och kanske också ett kvitto på att man trots allt gjort någonting bra."

Peter Fornstam när han lycklig och förvånad tog emot utmärkelsen som årets företagare på sitt kontor på Lidingö. " Klart man blir glad. Alla människor blir glada för uppmärksamhet och kanske också ett kvitto på att man trots allt gjort någonting bra."

Privat

– Jag var superöverraskad. Kom springande från ett möte om reklamfilm och video. Jag började prata och helt plötsligt undrade jag: Varför är kommunfullmäktiges ordförande och alla de här företagarna här?

Konkurrens?

– Jag är lite paff över utmärkelsen. Nästan så att jag undrar om de tagit fel person. Det måste finnas så fruktansvärt många duktiga företagare på Lidingö.

Just nu jobbar runt ett dussin personer i kontoret på Klippvägen 3, varar två Lidingöbor.

– Sedan finns det många kompetenta entreprenörer på Lidingö som vi anlitar, som Lidingö plåtslageri. Vi är ju verksamma i över 40 städer i Sverige och behöver en del hjälp. Bra service är lättare att tillgå på ön än i innerstan.

Själv bor Peter på Östermalm, men han är ofta på väg någonstans. När Mitt i når honom har han just kommit hem från Cannes.

– Det låter så fräsigt va? Och någon kväll får man faktiskt hissa på sig smokingen för en filmvisning.

Hur ser annars en vanligt arbetsdag ut?

– Den kan bestå av allt från från möten om ett biljettsystem eller lansering av en film, till samtal om ett hyresavtal eller en administrativ fråga. Eller något praktiskt, som att klippa gräsmattan. Det är högst varierat – vilket är det roliga.