När staden beslutade att flytta fritidsgården Reactor från den stora byggnaden precis vid Kvarnbacka bollplan upp till Husby centrum 2018 var det många som protesterade. Man hade inte fört dialog med varken personal eller de som deltog i verksamheten och de nya lokalerna var alldeles för små, tyckte många.

Reactor hann vara i Husby centrum i ett par år innan verksamheten gjordes om till stadsdelens nya ungdomskoncept Framtidens hus, allt medan den gamla byggnaden vid fotbollsplanen mest har fått stå och falla i glömska.

Tills nu.

Förra veckan presenterades ett samarbete mellan Folkets Husby och staden, där Folkets Husby fått i uppdrag att återigen aktivera platsen.

Genom att göra en behovskartläggning hos föreningslivet och andra aktörer i området är tanken att så småningom kunna fylla huset med liv och rörelse igen.

– Nu ska vi se till att leverera det Järvaborna vill ha, säger Daniel Perez Peric, processledare på Folkets Husby.

Reactors gamla byggnad i Husby.

Reactors gamla byggnad i Husby.

Emma Löf Hagström

Fokus på unga

Folkets Husbys uppdrag sträcker sig i ett halvår till att börja med. Nu fokuserar de på att samla olika aktörer, lyssna in dem och se vilka som skulle kunna bedriva någon form av verksamhet i lokalerna.

– Nu har vi bland annat workshops och samtal med olika föreningar för att få klarhet i hur de olika behoven ser ut. Det är det som är vår kompetens, att kunna samla föreningslivet och lyssna till allas behov, säger Hedvig Wiezell, verksamhetschef på Folkets Husby.

Efterfrågan på lokaler för föreningslivet är väldigt stor generellt i området, menar hon.

– Därför är det viktigt för oss att det inte är bara vi eller någon annan förening som får tillgång till en sådan här lokal, utan att vi hittar ett sätt att samverka så att så många som möjligt kan få ha verksamheter här.

Fokus ligger på föreningar som jobbar med ungdomar och unga vuxna.

– Framför allt de som har fokus på idrott, folkhälsofrämjande aktiviteter och kultur. Förhoppningsvis kan det här bli en en hub där man kan mötas och där man stärks tillsammans, säger Hedvig Wiezell.

Daniel Perez Peric, processledare på Folkets Husby och Hedvig Wiezell, verksamhetschef.

Daniel Perez Peric, processledare på Folkets Husby och Hedvig Wiezell, verksamhetschef.

Emma Löf Hagström

Redan i höst

Från stadens sida ser man väldigt positivt på samarbetet.

– Föreningslivet skriker efter lokaler. Samtidigt är det väldigt viktigt för oss att verksamheterna ska vara lokalt förankrade och att vi kan involvera det lokala civilsamhället – därför är vi så glada över att Folkets Husby har tagit det här uppdraget. Det finns inga som har bättre koll än vad de har, säger Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd.

Från stadens sida kommer man fokusera på att göra vissa upprustningar i lokalerna, sedan är planen att få i gång verksamhet redan till hösten.

– Nedervåningen, etapp ett, kommer bli klar i i höst. I vår kommer vi ta tag i övervåningen och även ta ett grepp kring ytorna utanför och titta på om planerna behövs rustas eller så. Till nästa sommar är hela huset och ytorna runt om helt färdiga, förhoppningsvis, säger Clara Lindblom.

Både staden och Folkets Husby är dock tydliga med att det inte kommer att bli en fritidsgård igen.

Går visionen för plats att jämföra med någon existerande verksamhet i Järva?

– Förhoppningen är att det ska kunna bli som ett Folkets Husby men med en idrottstouch – och fokus på unga vuxna, säger Clara Lindblom.