– Vi brukar få fullt i alla grupper varje termin, men nu växer bordtennisen ännu mer. Det ringer och mejlar varje dag. Vi ska försöka starta fler grupper, säger Lasse Naesström, ordförande i Rotebro BTK.

Att det svenska herrlagets OS-final men framförallt Truls Möregårdhs silver i singel i Paris har haft effekt råder det ingen tvivel om.

– Det är Trulsfeber! Det var likadant under Waldner-perioden förut. Intresset ökar. Och så har ju vi i klubben här ett bra pris också, säger Lasse Naesström.

Det typiska smattrandet av små, lätta bollar som studsar på ett pingisbord fyller gympasalen i Viljaskolan, tidigare Norra Strandskolan, i Rotsunda.

Kan köra rundpingis

Rotebro BTK har i många år anordnat gratis träning för barn och ungdomar i slutet av sommarlovet, och i år har det varit full rulle.

– Det är öppet hus och man får låna allt. Det är bara att komma hit, fast helst ska man ha inneskor. Första dagen kom 30 hit, sedan har det varit många här varje dag. Är det riktigt många samtidigt så kan vi köra rundpingis, säger Lasse Naesström.

Just när Lokaltidningen Mitt i dyker upp är det lite lugnare. Vid ett bord står Svante Hellgren och spelar med sin mamma Miranda medan lillasyster Ingrid väntar lite otåligt.

Svante och Miranda Hellgren spelar för fullt. Lasses barnbarn Leo Naesström, närmast kameran, väntar och hjälper till med lite allt möjligt när klubben ordnar öppet hus.

Svante och Miranda Hellgren spelar för fullt. Lasses barnbarn Leo Naesström, närmast kameran, väntar och hjälper till med lite allt möjligt när klubben ordnar öppet hus.

Tomas Stark

Svante spelar fotboll i Sollentuna FK men är sugen på att även börja med bordtennis.

– Jag kommer att hinna båda. I somras tittade jag mycket på OS och spelade pingis på semestern, men det är första gången jag är här, säger han.

Tränar varje dag

På ett annat bord lirar Daniel Alkhatrany och Danny Rantonen Fernando. De har spelat i klubben i drygt två år och passar nu på att träna varje dag i sommarlovets slut.

Leo Naesström, Lasse Naesström, Daniel Alkhatrany och Danny Rantonen Fernando.

Leo Naesström, Lasse Naesström, Daniel Alkhatrany och Danny Rantonen Fernando.

Tomas Stark

Något överraskande är det dock inte nya fixstjärnan Truls som är favoriten.

– Jag gillar mest Kristian Karlsson. Han har så bra forehand. Men jag gillar Truls också, säger Daniel Alkhatrany.

Lasse Naesström berättar att killarna är så duktiga att de i höst ska få börja spela seriematcher i klubbens division 7-lag, där de kommer att ställas mot seniorer i 50-årsåldern. Men särskilt nervösa verkar de inte för det.

– Nej, vi kommer att klara det, säger Daniel Alkhatrany.

Gäller att vara "på tårna"

Enligt Svenska bordtennisförbundet märker många föreningar av det ökande intresset.

– Nu handlar väldigt mycket om att hela bordtennisfamiljen är på tårna och värnar om detta tillfälle på bästa sätt, säger Patrik Björs, kommunikationsstrateg på Svenska bordtennisförbundet.

Hur länge tror du trenden kommer hålla i sig?

– Om vi menar den stora införseln av nya medlemmar till klubbarna så kommer de stora effekterna att vara mest tydliga under hösten och över nästa vår. Rent strategiskt kommer det här lyftet att påverka oss i flera år.

Beachvolleyn växer

Men det var inte bara pingisgänget som glänste i Paris. En annan klubb som märker av en OS-effekt är Sollentuna Volleyboll. David Åhmans och Jonatan Hellvigs framfart på beachvolleybollplanen vid Eiffeltornet gjorde att många fick upp ögonen för sporten, och banorna vid Rösjöbadet var välbesökta i slutet av sommaren.

Beachvolleybollplanerna vid Rösjöbadet lockade många, framför allt i slutet av sommaren efter Sveriges framgångar i OS i Paris.

Beachvolleybollplanerna vid Rösjöbadet lockade många, framför allt i slutet av sommaren efter Sveriges framgångar i OS i Paris.

Tomas Stark

– Ja, vi har haft mer folk som vill använda och boka banorna nu än tidigare i sommar och även jämfört med samma tid förra året. Dessutom har vi haft fullt på nästan alla turneringar. Jag har även blivit kontaktad av en politiker från en grannkommun som också vill bygga banor, säger Anders Fridström, ansvarig för beachvolleysektionen i Sollentuna VK.

Klar Mondo-effekt

Inte heller Armand Duplantis guld och världsrekord i stavhopp har gått obemärkt förbi.

– Vi brukar alltid ha ett väldigt stort intresse, men absolut märker vi av en Mondo-effekt. På vår sommarfriidrottsskola ville alla hoppa stav och jag tror att han inspirerar till friidrott generellt, säger Carin Thornander som är träningssamordnare för barn i Turebergs FK.

Carin Thornander tävlade nyligen i veteran-VM i Göteborg och tog hem en bronsmedalj i stavhopp.

Carin Thornander tävlade nyligen i veteran-VM i Göteborg och tog hem en bronsmedalj i stavhopp.

Stefan Källstigen

Hon är själv stavhoppare och berättar att intresset för stavhopp har ökat även bland tränarna i klubben.

– Förut har det alltid varit så att ingen vågar lära ut stavhopp för att det är så svårt, men nu vill många lära sig och kunna utbilda i stavhopp. Det är samma med diskus, som också är svårt. Det har blivit poppis tack vare Daniel Ståhl och även Vanessa Kamga som gjorde bra ifrån sig i OS, säger Carin Thornander.