I en skrivelse som har skickats in till kommunen tisdagen den 25 juni begär Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett extra kommunstyrelsemöte den 3 juli alternativt den 10 juli.

Partierna skriver att de förväntar sig: "En seriös dragning kopplat till kommunens ekonomiska underskott och varsel". Samt att underlag, konsekvensanalyser och handlingsplaner presenteras.

Partierna fortsätter: "Den information S, V och MP fått ta del av är det som skrivs i lokalmedia och på Facebook, vilket är anmärkningsvärt och djupt beklagligt."

Underskott på 80 miljoner

Man redogör i skrivelsen för det som i dagsläget är känt, och som Mitt i rapporterat om, vilket är att Upplands-Bro kommun identifierat ett prognostiserat underskott om 80 miljoner kronor för 2024. Samt att samtliga kontor med anledning av detta läge fått i uppdrag att se över sin bemaning.

"På dagordningen för extra kommunstyrelse skall det ingå adekvata, aktuella och realistiska underlag, en fullständig redogörelse för de skäl som lett fram till underskotten och åberopats vid uppsägning samt en redogörelse för kommunens ekonomiska läge och planer för att komma till rätta med de stora underskotten", avslutar partierna.

Extra KS eller gruppledarmöte

Man tillägger att med hänsyn till semestertider kan ett alternativ vara att gruppledarna för samtliga partier i Upplands-Bro kallas till ett möte där ovanstående delar redogörs.

– Nu hoppas vi på ett möte snarast för att reda ut dessa och många andra frågor för att kunna ta ansvar, informera och agera. Kommunen ska ju agera öppet och transparent, tystnad och nekande till information skapar negativa konsekvenser som ökad oro, spekulationer och ”egna sanningar", säger Camilla Janson (S) till Mitt i.

"Jag tar alltid oppositionens synpunkter på allvar. Självklart får oppositionen svar i enlighet med den modell vi har för besvarande av enkla frågor och interpellationer." skriver Fredrik Kjos (M) i ett sms till Mitt i.

Ställde frågor om nedskärningar – fick inga svar

"Allt är en enda röra!" konstaterar Vänsterpartiets Erik Karlsson efter att ha försökt ställa frågor om pågående nedskärningar till styrande Alliansen i Upplands-Bro. Miljöpartiet hade gjort samma sak vid sista fullmäktige innan sommaren. Först i höst får partierna svar.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet riktade frågor till den styrande Alliansen om varsel, uppsägningar och budgetunderskott i samband med kommunfullmäktiges möte den 12 juni. 

Vänstern lyfte dels frågan om hur kommunledningen definierar ordet övertalighet. Miljöpartiet frågade hur många av kommunens anställda som skrivit under uppsägningsbesked.

Partierna fick inte svar på sina frågor vid mötet den 12 juni. De fick båda besked att svar kommer ges på kommande fullmäktige efter sommaren.

Rasande V-politiker

Först i höst på fullmäktige i september kommer partierna få svar på sina frågor. Detta får Vänsterpartiets Erik Karlsson att se rött. 

I en reservationsmotivering från mötet skriver han: "Skall vi förtroendevalda tvingas att följa viktiga händelser i pressen? I pressen som verkligen visar vad ni går för! Allt är en enda röra!"

Mitt i har begärt likartade uppgifter från kommunen och har fått till svar att inga sammanställningar som redovisar detta finns tillgängliga för närvarande.

Skall vi förtroendevalda tvingas att följa viktiga händelser i pressen?

Ställde frågor om nedskärningar – fick inga svar

Uppsägningar och varsel i Upplands-Bro ✔ "Skall vi förtroendevalda tvingas att följa viktiga händelser i pressen?"

Klart: Så många får lämna sina jobb i skolan

Nu är det klart vad som händer med alla som varslats inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Totalt får 30 personer lämna sina jobb.

30 personer sägs upp i skolan och förskolan i Upplands-Bro. Därutöver har nio personer fått ett omplaceringserbjudande till andra tjänster inom kommunen, tre av de som erbjöds har tackat nej till detta, och sägs därmed upp.

Det här uppger utbildningschefen Anna Bjurenstam för Mitt i och understryker att siffrorna är föränderliga.

– De personer som har fått ett uppsägningsbesked kommer att vara kvar i våra verksamheter hela vägen fram till december eftersom de arbetar sin uppsägningstid, säger Anna Bjurenstam.

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Under hela hösten kommer man att arbeta "med en väldigt tydlig feedback från verksamheterna" i syfte att se hur det fungerar i förskolan och skolan framåt, förklarar utbildningschefen.

– Hur ser det ut med antal tomma barnplatser och hur ser det ut med personal, det kommer vi fortsätta titta på extra noga i augusti.

Minskat barnantal

Anna Bjurenstam återkommer till det hon sagt upprepade gånger tidigare. De förändringar som görs grundar sig i att det kommer att vara färre barn i verksamheterna efter sommaren. En prognos från kommunen visar att 161 platser kommer att stå tomma på förskolorna till hösten. Inom skolan han man sett ett minskat elevantal framförallt i Bro sedan ett antal år.

– Vi har inte behov av att göra någon nedskärning om det finns barn i verksamheterna. Skulle det tillkomma barn kommer vi att ha fler personal. Så det är ett rörligt mål, säger Anna Bjurenstam.

Vi har inte behov av att göra någon nedskärning om det finns barn i verksamheterna.

Trettio personer får gå inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Arkivbild.

Trettio personer får gå inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Arkivbild.

Åsa Sommarström

Klart: 30 personer i skolan får sparken

Både förskolan och skolan berörs i Upplands-Bro ✔ Så många omplaceras ✔ ”Kommer fortsätta titta extra noga”