Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet riktade frågor till den styrande Alliansen om varsel, uppsägningar och budgetunderskott i samband med kommunfullmäktiges möte den 12 juni. 

Vänstern lyfte dels frågan om hur kommunledningen definierar ordet övertalighet. Miljöpartiet frågade hur många av kommunens anställda som skrivit under uppsägningsbesked.

Partierna fick inte svar på sina frågor vid mötet den 12 juni. De fick båda besked att svar kommer ges på kommande fullmäktige efter sommaren.

Rasande V-politiker

Först i höst på fullmäktige i september kommer partierna få svar på sina frågor. Detta får Vänsterpartiets Erik Karlsson att se rött. 

I en reservationsmotivering från mötet skriver han: "Skall vi förtroendevalda tvingas att följa viktiga händelser i pressen? I pressen som verkligen visar vad ni går för! Allt är en enda röra!"

Mitt i har begärt likartade uppgifter från kommunen och har fått till svar att inga sammanställningar som redovisar detta finns tillgängliga för närvarande.

Varslen fortsätter: En hel enhet riskerar att få gå

Inom samhällsbyggnadskontoret i Upplands-Bro har en hel enhet varslats om uppsägning: gata- och parkenheten. Nio tjänster kan försvinna. Nu pågår omplaceringsutredning och därefter kommer besked om framtiden till de berörda.

Det är inte bara skolans område som berörs av varsel och nedskärningar i Upplands-Bro kommun. Nu kommer besked från en annan del av kommunen.

En prognos visar att Upplands-Bro kommun som helhet går mot ett underskott på 80 miljoner kronor för 2024. Till följd av detta har alla kontor och dess kontorschefer fått i uppgift att se över sin bemanning. Det här framgår av ett internt mejl inom samhällsbyggnadskontoret som Mitt i tagit del av.

Kraftigt ökade kostnader

”Vi får kraftigt ökade kapitalkostnader med cirka 60 miljoner kronor per år kopplade till flera stora exploateringsprojekt och övriga investeringsprojekt som nu börjar skrivas av. Till detta kommer också ökade kostnader pga redovisningsregler på 10-20 miljoner kronor per år", skriver man i mejlet som gått ut till personalen.

Vidare står att läsa: "Mot bakgrund av detta behöver kommunen se över bemanningen inom alla kontor. Översynen av verksamheten sker av respektive kontorschef i nära samarbete med kommunens personalavdelning. Övertaligheten kommer i första hand att försöka lösas genom avslutade konsultuppdrag, visstidsanställningar, pensionsavgångar och indragna rekryteringar."

Hos samhällsbyggnadskontoret har nämnda översyn gjorts. Där har resultatet blivit att en hel enhet varslats om uppsägning: gata- och parkenheten.

Utreder omplacering

Totalt berörs nio tjänster. Nu pågår en omplaceringsutredning och därefter kommer de berörda personerna att få besked om man kommer att omplaceras till annat arbete inom kommunen eller sägas upp.

"Med ett varsel om övertalighet följer en naturlig oro bland berörda. Vi strävar efter att alla medarbetare ska få den information och stöd som behövs genom hela processen", står det att läsa i det interna mejlet.

Fackliga företrädare med insyn i processen har bekräftat att det är gata och park-enheten som berörs och att det är nio tjänster som är varslade om uppsägning, och att omplaceringsutredning pågår. Samma information bekräftas av kommunens tillförordnade kommunikationschef Eva Feldt.

Mitt i har sökt berörda chefer, både kommundirektör Ida Texell och tillförordnad samhällsbyggnadschef Maja Taaler Larsson. Ingen av dessa har återkommit vid denna artikels publicering.

Ett mycket utmanande ekonomiskt läge.

Utdrag ur internt mejl:

"Som tidigare informerats om står kommunen nu i ett mycket utmanande ekonomiskt läge. Vi får kraftigt ökade kapitalkostnader med ca 60 mnkr/år kopplade till flera stora exploateringsprojekt och övriga investeringsprojekt som nu börjar skrivas av. Till detta kommer också ökade kostnader pga redovisningsregler på 10-20 mnkr/år. Ett prognostiserat underskott om drygt 80 miljoner kronor under 2024 har identifierats och behöver hanteras för att få en budget i balans inför ingången i 2025."

Källa: Mitt i

Ett prognostiserad underskott för 2024 på 80 miljoner tynger kommunen. Flera fackliga förhandlingar pågår som kommer att leda till att personal kan förlora sina jobb eller omplaceras till andra tjänster.

Ett prognostiserad underskott för 2024 på 80 miljoner tynger kommunen. Flera fackliga förhandlingar pågår som kommer att leda till att personal kan förlora sina jobb eller omplaceras till andra tjänster.

Johanna Wallén

Varslen fortsätter: Här riskerar en hel enhet att få gå

Interna mejlet visar på stort underskott: ”Ett mycket utmanande ekonomiskt läge”