Under våren införde Sigtuna kommun ett förbud mot att använda lustgas i berusningssyfte. Något som Mitt i har rapporterat om tidigare.

De lokala ordningsföreskrifterna reviderades och användning av gasen på offentliga platser förbjöds. Kommunen menar att ett förbud ger polisen möjlighet att ingripa och agera för att skydda barn och unga vuxna.

Hur har då lustgasanvändandet i Sigtuna sett ut under sommaren?

– Det är svårt att säga, jag tycker själv att jag sett färre tomma tuber som ligger och skräpar. Enligt de kollegor jag har pratat med har användandet minskat kring Valsta centrum och Märsta centrum, men om det beror på att inhalering av lustgas nu strider mot lokala ordningsföreskrifter är svårt att säga, säger John Norberg som är kommunpolis i Sigtuna kommun.

John Norberg är kommunpolis i Sigtuna kommun.

John Norberg är kommunpolis i Sigtuna kommun.

Polisen

Det finns ingen statistik kopplat till lustgas då det inte leder till något ärende hos polisen på samma sätt som med alkohol. Det stannar ofta vid ett avvisande vilket inte resulterar i ett ärende i form av polisanmälan. Men polisen tycker sig se en minskande trend i Sigtuna.

– Det verkar så! Jag hoppas att ungdomarna har insett hur farligt det är att inhalera lustgas och att det tillsammans med införandet av det lokala förbudet fått ner användandet märkbart, säger John Norberg.

Den stora skillnaden med förbudet är att både polisen och även ordningsvakter kan ingripa mot de som inhalerar lustgas. Ett sådant ingripande kan vara att personen avvisas, alltså ombeds lämna platsen.

– Polisen har möjlighet att, när det gäller personer under 18 år som berusar sig, med till exempel lustgas, att köra hem barnet till dess vårdnadshavare. Ett bättre alternativ till att enbart avvisa från platsen.

Grönt ljus för lokalt lustgasförbud

S-förslaget röstades igenom av samtliga partier – nu ska det bli förbjudet att använda lustgas i berusningssyfte i Sigtuna kommun. Förbudet införs på flera platser.

Allt fler ungdomar i Sverige men även lokalt i Sigtuna, använder lustgas för berusningssyfte. Detta vill Socialdemokraterna i Sigtuna kommun minska och föreslog ett förbud på offentliga platser. Något som Mitt i tidigare har rapporterat om.

Förbudet kan nu bli verklighet då motionen fick stöd av samtliga partier på det senaste mötet i kommunstyrelsen.

– Det kan i alla fall inte bli sämre än vad det är idag och det här är ett litet steg på vägen och sedan hoppas jag att vi ska få en lagstiftning på plats snabbt så att det blir en nationell lag som förbjuder lustgasanvändning i berusningssyfte, säger Marie Axelsson (S) som är oppositionsråd i Sigtuna kommun och ligger bakom motionen.

Marie Axelsson anser att det är självklart att lustgas ska finnas på sjukhusen i behållare till grädde som används på till exempel restauranger.

Även Moderaterna vill få ner missbruket av lustgas.

– Med tanke på den stora ökningen under de senaste åren och det, enligt Polisen, tydliga sambandet mellan missbruket och ordningsstörningar samt viss brottslig verksamhet, ser vi positivt på ett förbud i våra ordningsföreskrifter, säger Olov Holst (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.

Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.

Pressbild/Sigtuna kommun

Bifallet i kommunstyrelsen är ett historiskt beslut för en motion inlämnad av Marie Axelsson.

– Alla partier var överens och det tycker jag känns bra. Jag tror att det är den första motionen som jag har fått igenom på sju år i sin helhet. Men det hade varit konstigt om man hade sagt nej. Vallentuna till exempel är också en blå kommun och de har infört förbudet, säger Marie Axelsson.

Hur ska detta förbud efterlevas?

– Det är samma som med alkohol, det är inte så komplicerat. Du får inte dricka alkohol på stranden eller på skolgårdarna och det har vi haft i många många år som en självklarhet och alkohol är väl den mest accepterade drogen som finns, säger hon.

Olov Holst delar den bilden.

– På samma sätt som förbudet mot att dricka alkohol eller använda andra droger på allmänna platser efterlevs. Förbudet kommer gälla på samma platser och tidpunkter, säger han.

När förslaget först lades fram pratade Mitt i Sigtuna även med den lokala polisen som också är positiv till en lagändring.

– Jag tycker att det låter som något som skulle kunna fungera i väntan på att blir någon typ av lagändring som de gjort i Storbritannien. Det här är en bra grej för att i alla fall kunna göra någonting. Där man kan förbjuda är det toppen om man kan få in det i lokala föreskrifter, sa John Norberg som är kommunpolis i Sigtuna tidigare till Mitt i.

Nu ska beslutet upp för beslut i kommunfullmäktige som är det högsta beslutande organet i kommunen.

Marie Axelsson (S), oppositionsråd Sigtuna kommun.

Marie Axelsson (S), oppositionsråd Sigtuna kommun.

Pressbild

Alla partier var överens och det tycker jag känns bra

Här ska förbudet införas

Anläggningar för idrott och motion.

Badplatser.

Begravningsplatser.

Kommunala förskolegårdar och skolgårdar.

Stationsområdet i Märsta.

Drakegårdens trädgård.

Källa: Socialdemokraterna Sigtuna

Syresbrist största risken

När gasen inhaleras direkt från tuber får man i sig en koncentrerad gas till skillnad från på sjukhus då gasen är blandad med syrgas.

Den främsta risken med användandet av lustgas är syrebrist. Det kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer, som exempelvis kräk- och fallreflexen, försvagas. Dödsfall är ovanligt men har inträffat.

Riskerna ökar i samband med andra droger eller alkohol.

Upprepad användning kan ge skador på nervsystemet och ryggmärgen genom att den mängd B12-vitamin man har i kroppen avaktiveras.

Källa: Socialförvaltningen, Stockholms stad, läkemedelsverket, drugsmart

Marie Axelsson (S) ligger bakom motionen om lokalt förbud mot lustgasanvändning i berusningssyfte.

Marie Axelsson (S) ligger bakom motionen om lokalt förbud mot lustgasanvändning i berusningssyfte.

Pressbild/Mostphotos

Grönt ljus för lokalt lustgasförbud

S-motion röstades igenom – införs på flera ställen