Sysselsättning, daglig verksamhet och arbetsträning. Det sociala företaget Jobbverket hade bedrivit sin verksamhet i 13 år när pengarna tog slut.

När Jobbverket lämnade in en ansökan om konkurs i slutet av juli kom det som en chock för Tyresö kommun. Företaget hade då en knapp månad kvar.

Den månaden har nu gått och företaget har gått i konkurs. Kommunen har därför startat sysselsättning med daglig verksamhet och arbetsträning i egen regi för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Verksamheten drog i gång 1 september i samma lokalerna som Jobbverket var i.

– Det är för att det ska bli så lite påverkan som möjligt för deltagarna som är i verksamheten. Vi har jobbat aktivt sedan vi fick informationen, säger Lisa Lönegård, chef på vuxenavdelningen i Tyresö kommun.

Ska ge stabilitet

Kommunen tar alltså inte över företaget eller några av deras avtal, till exempel hyresavtalet. I uppstartsfasen ska de fortsätta att bedriva verksamheten så som Jobbverket gjort, med olika verkstäder och avdelningar, men i framtiden kan det komma att utvecklas.

Lisa Lönegård, avdelningschef på vuxenavdelningen i Tyresö kommun.

Lisa Lönegård, avdelningschef på vuxenavdelningen i Tyresö kommun.

Privat

– Vi behöver sätta oss in i verksamheten och se hur den ser ut i dag. Sen kan vi planera hur det ska utvecklas framåt. Vi kan se att det finns en trygghet och stabilitet i att det finns ett kommunalt val, säger Lisa Lönegård.

Tidigare har kommunen betalat Jobbverket för platserna, en kostnad som nu försvinner. Därför hoppas de att införandet av den nya verksamheten gå plus minus noll, även om uppstarten kommer med en del engångskostnader.

Carina Jarnhed har jobbat som handledare på företaget sedan 2001. Hon tycker att det är positivt att det inte blir någon förändring för deltagarna, men att det är synd att inte all personal kan följa med.

– Vi är ett bra team och har jobbat många år ihop, vi är som en familj. Vi får utarbeta det här tillsammans med den nya personalen från kommunen, säger hon.

För många år sedan drev Tyresö kommun en liknande verksamhet. När den skulle läggas ner tog personalen över och skapade det sociala företag som varit Jobbverket.