– Vi behöver ta ett omtag kring den del av projektet som genomförs i närheten av skolan. Vi tar oron från vårdnadshavare på allvar och har därför beslutat om en tillfällig byggpaus. Under den kommer vi att genomföra fördjupade utredningar och analyser för att ta reda på vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas för att projektet ska kunna genomföras, säger Jörgen Austler, vd på Sollentuna Energi &Miljö AB, Seom.

Det är Seom som just nu bygger ut VA-nätet till Edsberg och Väsjön. Arbetet är uppdelat i flera olika etapper och en av dem går mellan Gärdesskolan och Edsbergsvägen.

När bygget brakade loss lagom till skolstarten protesterade föräldrar högljutt, i första hand på grund av försämrad trafiksäkerhet.

Vill slippa ny evakuering

Sedan dess har kommunledningen och Seom haft en dialog om bygget vid skolan och nu alltså kommit fram till att det ska pausas från och med igår den 3 oktober.

Flera föräldrar har sedan byggstarten suttit i möten med kommunen och Seom då man ansåg att de ursprungliga analyserna inte hade tagit hänsyn till barnens hälsa och säkerhet. Nu är de glada att det har gett resultat.

”Vår förväntan nu är att kommunen jobbar hårt för att Gärdeskolan ska slippa ännu en evakuering och att man frigör lekytorna som bygget har tagit i anspråk. Vi ser inga möjligheter på kort sikt att starta arbetet utan att riskera barnens hälsa”, skriver den grupp föräldrar som Lokaltidningen Mitt i träffade i september i ett gemensamt uttalande.

Åsa Snith, affärsområdeschef för vatten och avfall på Seom, förklarar att det handlar om ett stort projekt med många utmanande faktorer i ett tätbebyggt område med en redan ansträngd trafiksituation och att ”otroligt många” utredningar har gjorts ända sedan 2015.

Ändå tvingas ni pausa. De fördjupade utredningar och analyser som ska göras nu – borde de inte ha gjorts innan bygget påbörjades?

– Vi ska vara självkritiska när det blir så här. Vi borde ha varit bättre på att samordna frågorna med skolan och övriga kommunen. Det tar vi lärdom av och det är bra, för det kommer att fortsätta byggas i Sollentuna.

Området där projektet pågår kommer av säkerhetsskäl fortsätta att vara inhägnat fram till dess att arbetet kan återupptas.

Dessutom måste vissa arbetsmoment slutföras av säkerhetsskäl och för att säkerställa leveransen av fjärrvärme i området. En del personal kommer därför finnas inom arbetsområdet den närmaste tiden.

Korsningen färdigställs

När det gäller arbetet i korsningen Landsnoravägen/Malla Silfverstolpes väg, där trafikkaoset oroade föräldrarna som allra mest, är det i slutfasen och kommer att färdigställas under hösten.

– Det känns skönt att kunna slutföra i korsningen så att vi kan återställa där och inte behöva komma tillbaka. Korsningen är svår redan från början. Nu passar kommunen på att göra förbättrande åtgärder där, säger Åsa Snith.