Vid Igelbäckens kulturreservat på Järvafältet, längs väg 275 mellan Hjulsta och Akalla, ligger Hästa gård. Med ungefär 260 hektar mark, varav 150 hektar brukbar odlings- och betesmark, är platsen Stockholms enda stadsnära jordbruk – och ett av världens största.

Gården består förutom marken av flera olika byggnader med kulturhistoriskt värde, där den stora herrgården är mittpunkten.

Under de senaste åren har stora delar av platsen dock mest fått stå. 2013 gick 4H-gården som fanns här i konkurs, och 2018 tog staden över förvaltningen från tidigare arrendatorn.

Spånga gymnasiums naturbruksdel har sedan dess haft viss djurhållning och undervisning i området, och bonde Anders Ström från Bögs gård i Sollentuna har säsongsvis haft kor på platsen och aktiverat fältet på olika sätt – men det har varit i väntan på besked från staden om en permanent lösning.

Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Emma Löf Hagström

Beslut taget

Det beskedet kom i dagarna, när ett utredningsbeslut togs i fastighetsnämnden om gårdens framtid. Det rödgröna styret vill så snart som möjligt se till att platsen aktiveras igen, enligt protokollet.

– Det är det första steget i att äntligen få liv i Hästa gård. Prio ett nu är att hitta en arrendator och försökta teckna ett avtal redan i höst. Målet är att det ska bli djurhållning, betande kor som får vara naturvårdare, stadsjordbruk, närodlat foder, biologisk mångfald och i längden även kanske gårdsförsäljning – ett levande jordbruk helt enkelt, säger bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V).

Staden är redan i dialog med flera möjliga arrendatorer, enligt Clara Lindblom. När man hittat rätt vill man senare även fylla på med andra verksamheter, gärna ett permanent kafé, hoppas hon.

– Vi ser även att platsen kan användas till saker som dagkollon, seniorverksamheter, daglig verksamhet, socialt företagande, loppmarknader – allt möjligt kul. Men att hitta rätt aktörer och fylla platsen får ta sin tid, det är en process.

Själva herrgården sedd bakifrån.

Själva herrgården sedd bakifrån.

Emma Löf Hagström

Nytt ansvar

Helhetsansvaret för gården har nu övergått från att ha varit trafikkontorets till att bli fastighetskontoret, vilket också är positivt, enligt Clara Lindblom.

– De har en lång erfarenhet av att jobba med sådana här fastigheter, det gör att processen förhoppningsvis kan gå snabbare och smidigare. Man kommer kunna få till en bra helhet, det handlar både om att ta hand om byggnaden och få i gång ett aktivt jordbruk, säger hon.

Platsen består av 260 hektar mark och flera byggnader med kulturhistoriskt värde.

Platsen består av 260 hektar mark och flera byggnader med kulturhistoriskt värde.

Emma Löf Hagström

Hur kommer det sig att det tagit så lång tid att ta tag i Hästa gård?

– Den här fastigheten har varit i dåligt skick. Man har lagt tid och resurser på att få i gång den i tillräckligt bruk, och nu har vi kommit så pass långt att vi kan blicka vidare. Det är inte helt klart än, det behövs mer upprustning, men det viktiga är att vi går vidare i processen och ser till att teckna ett avtal med en arrendator nu.

Sedan får man jobba stegvis framåt.

– Förhoppningen är att platsen ska vara aktiverad redan inom de närmsta åren, så att Järvabor och andra stockholmare kan komma hit och ta del av den unika plats Hästa gård faktiskt är, säger Clara Lindblom.