När det första spadtaget togs i september 2022 var området mellan skolbyggnaden och Danderrydsvägen bara en grå grusplan.

Arbetet beräknades vara klart hösten 2023, men det skulle ta ytterligare ett år.

Att den nya skolgårdsparken har varit efterlängtad märktes när det till slut var dags för invigning. Elever och lärare fyllde skolgården, tillsammans med politiker och tjänstemän från kommunen.

– I dag firar vi en ny skolgård men också samarbete och kreativitet. Elevrådet har spelat en avgörande roll och vi har känt oss sedda och delaktiga, säger elevrådets ordförande Sebastian Casolaro som var förste talare.

Himlen öppnade sig

När han lämnade över mikrofonen till skolans rektor Mikael Marffy drog mörka åskmoln in över Edsberg. Bandet klipptes kvickt, sedan öppnade sig himlen och alla skyndade sig iväg för att ta skydd från ösregnet.

Sebastian Casolaro och hans kompisar i elevrådet, Anders Waldemarsson och Isak Hellström, lät sig inte nedslås.

Anders Waldemarsson, Sebastian Casolaro och Isak Hellström från elevrådet var glada även om ett regnoväder tömde skolgården snabbt under invigningen.

Anders Waldemarsson, Sebastian Casolaro och Isak Hellström från elevrådet var glada även om ett regnoväder tömde skolgården snabbt under invigningen.

Tomas Stark

– Vi är oerhört glada att vi har fått en ny fantastisk skolgård, säger Sebastian Casolaro.

Ska stärka tryggheten

Och det är alltså inte bara en skolgård utan även en skolgårdspark som utanför skoltid ska ge övriga invånare en inbjudande mötesplats och bidra till att stärka tryggheten i Edsberg.

Utöver basketplan, konstgräsplan, löparbanor och utegym finns även lugnare platser. Den norra delen av skolgården har en tydlig avgränsning mot Edsbergs torg och ett gångstråk har anlagts mellan Edsbergs torg och Danderydsvägen.

Del av utvecklingsplan

Skolgårdsparken är ett delresultat av den utvecklingsplan som tagits fram av Sollentuna kommun i samarbete med Sollentuna Kommunfastigheter AB, Sollentunahem och andra samhällsaktörer.

Syftet med utvecklingsplanen är att öka attraktiviteten och tryggheten i hela centrala Edsberg. Dessutom ger skolgårdsparken bättre förutsättningar för en aktiv fritid, vilket kommunen också ser som en viktig del i förebyggande trygghetsarbete.

– Den nya skolgårdsparken ger ett uppsving för hela området, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).