Den 29 december 2023 var en polispatrull på plats i Husby centrum av ordningsskäl, när deras bil plötsligt blev beskjuten av ett flertal fyrverkeripjäser.

Poliserna fick kalla på förstärkning, och när ytterligare en fyrverkeripjäs sköts mot bilen kunde man observera kännetecken på personen som avfyrat pjäsen. Han kunde sedan gripas. Ingen skadades vid händelsen.

Personen, en pojke som var 16 år vid tillfället, dömdes i tingsrätten för sabotage mot blåljusverksamhet – ett allvarligt brott med fängelse upp till fyra år som straffskala för normalgraden.

På grund av pojkens ålder dömdes han i tingsrätten mot sitt nekande till ungdomstjänst i 40 timmar, vilket han senare överklagade.

Kameror och vittnen

Övervakningsbilder från Husby centrum visar vad som hände vid tillfället. Här framgår att pojken höll i en fyrverkeripjäs som en av hans kompisar tände på, varpå pojken snabbt gick framåt på torget och avfyrade raketen med sikte rakt mot polisbilen.

Det framgår också att han strax före avfyrandet maskerade sig med munskydd, enligt domen.

Polisvittnen har i förhör berättat att de hade uppsikt över hela torget, att polisbilen var klart synlig från den plats där fyrverkeripjäsen avfyrades från och att de började backa när de såg att raketen sköts mot bilen.

De har även bekräftat något som även syns på övervakningsfilmen – att raketen inte riktades uppåt utan plant framåt, för att sedan slå ner rakt på bilen.

Nekar

Själv har den i dag 17-årige pojken förklarat att han inte såg polisbilen, att avfyrandet brände i hans hand och att han fick panik.

Han har medgett att han var på platsen, men menar att han inte haft uppsåt att avfyra mot polisbilen.

Enligt hovrätten står det dock helt klart att gärningen utfördes med uppsåt, och att den var av sådan grad att den allvarligt riskerade att försvåra eller hindra polisernas verksamhet. Man fastställer därför tingsrättens dom.