Sent på eftermiddagen den 14 maj i år larmades polis till en skogsdunge intill en förskola i Hökarängen. Där hade vittnen lyckats ta fast en 32-årig man, efter att han gått till angrepp och försökt strypa en kvinna.

Enligt åtalet, som kom in till Södertörns tingsrätt i dag, tog han tag om hennes hals samtidigt som han drog ner henne mot marken och höll henne nedtryckt där.

– Kvinnan var på väg hem när hon blev överfallen. Utomstående hörde henne skrika på hjälp. Enligt min mening är det det som gör att han avbryter, säger åklagaren Markus Hankkio.

Enligt åklagaren kände mannen och kvinnan inte varandra.

– De var helt obekanta för varann.

Villkorligt frigiven för mord

Den nu åtalade mannen dömdes 2013 för mord. Han sköt ihjäl en främmande kvinna på en tågperrong i Umeå. När han nu gick till angrepp mot kvinnan i Hökarängen hade han varit villkorligt frigiven i ett år.

– Att han haft ihjäl en okänd kvinna tidigare har betydelse i bedömningen av vad han skulle ha gjort om han inte blivit avbruten, säger åklagaren Markus Hankkio.

Du menar att han kunde tagit livet av henne om inte vittnen ingripit?

– Ja.

Enligt åtalet var 32-åringen kraftigt alkoholpåverkad när han greps. Under tiden han satt häktad gjordes en mindre rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han misstänks lida av en allvarlig psykisk störning.

Han nekar själv till brott. Hans advokat Therese Holmberg skriver i mejl till Mitt i att hon inte kan lämna några kommentarer om åtalet i nuläget.

Rättegången i Södertörns tingsrätt inleds nästa vecka.