Året var 2019. Ismail Ali hade precis fyllt 16 och satt hemma i lägenheten i Rinkeby.

Han hade under sina tonår utvecklat ett starkt intresse för hår, frisyrer och hårvård, men i samband med det också upptäckt ett stort problem: Det fanns knappt några produkter för texturerat hår på den svenska marknaden.

En tanke hade börjat födas.

– Jag kände mer och mer att något måste hända. Sedan insåg jag att jag väl helt fick enkelt hitta på en egen lösning, säger han.

Sagt och gjort. Ismail gick in i köket och började laborera.

– Jag blandade olika slags oljor med sheasmör och sådant, testade olika egenkomponerade recept. I början gick det sisådär: Jag vet inte hur många av mammas köksredskap som totalförstördes, stackars mamma, skrattar han.

"Every day should be a good hair day". Ismail Ali från Rinkeby startade sitt företag för hårprodukter när han var 16 hemma i mammas kök.

"Every day should be a good hair day". Ismail Ali från Rinkeby startade sitt företag för hårprodukter när han var 16 hemma i mammas kök.

Stefan Källstigen

Möglade

Till slut lyckades han dock hitta en formula som kändes perfekt. Han testade den på sitt eget hår, på sina vänners hår. Den fungerade.

Han investerade alla pengar han hade, 3 500 kronor, på sheasmör, oljor, burkar, etiketter, och tänkte äntligen börja sälja.

– Jag hade dock inte förstått att man behövde ha konserverande produkter i blandningarna, så de möglade. Då fick jag lösa det också. Det har varit mitt måtto hela tiden, att "jag gör det jag kan och det jag förstår mig på nu – resten löser sig på vägen".

Tjatade sig in

Samtidigt hade han även haft ett annat sidoprojekt: Snapchat, där han byggt upp en stor följarskara genom att dela olika relaterbara klipp och roliga bilder.

Nu kom han på att han kunde använda plattformen för att marknadsföra sina produkter – och det fungerade. Folk ville köpa.

– Men så kom the big C, corona. Wow, tänkte jag, vem ska vilja köpa hårprodukter nu, jag kommer gå i konkurs. Men så tänkte jag ett varv till, vad brukar jag själv göra när jag inte kan fixa håret med produkter? Fläta det.

Han åkte in till stan, till salongen som brukade fläta hans hår, och bad om att själv få lära sig fläta. Han fick öva på en docka. Dagen därpå åkte han in igen, men till salongen bredvid, och bad om att få en stol.

– Jag sa att jag har inga pengar, jag har ingenting egentligen, men jag har en dröm – help me! Ägaren sa att okej då, vi har en ledig stol på söndagar, låt gå.

Ismail hyrde in sig och tog in kunder från den kundbas han lyckats bygga upp i sitt community i Järva, och flätade deras hår. Samtidigt kunde han marknadsföra sina produkter för dem.

Han är en entreprenör ända in i själen – men det är viktigt att inte bränna ut sig för att uppskatta resan, understryker Ismail Ali.

Han är en entreprenör ända in i själen – men det är viktigt att inte bränna ut sig för att uppskatta resan, understryker Ismail Ali.

Stefan Källstigen

Minuten som förändrade allt

Kunderna kom, Alié Moisture, som företaget heter, växte. När influencern Filip Dikmen la ut en Instagramstory om produkterna var succén ett faktum.

– Jag brukar säga det, det var en minut av hans tid som förändrade mitt liv totalt. Jag är honom evigt tacksam. Han brukar få be mig hålla käften eftersom jag tackar honom hela tiden, ler Ismail.

Ismail Ali och Alié Moisture har fått ta emot flera priser och utmärkelser, bland annat ett stipendium från Wallenbergsstiftelsen på 500 000 kronor som gjorde att han kunde skala upp ordentligt.

Det bästa med framgångarna är att se att han har kunnat hjälpa personer med texturerat hår – och att göra mamma stolt, berättar Ismail Ali.

Det bästa med framgångarna är att se att han har kunnat hjälpa personer med texturerat hår – och att göra mamma stolt, berättar Ismail Ali.

Stefan Källstigen

Köpt nya köksredskap

Fem år efter laborerandet hemma i köket är Alié Moisture nu precis i färd med att anställa en creative director. Man har redan anställt en ekonomiansvarig.

Nu finns produkterna: Ett schampo, ett balsam och en hårolja, dels online över hela världen, dels hos frisörer runtom i stan. Snart kommer en stor hotellkedja börja sälja dem.

– Det känns fantastiskt. Inom några år är målet att ha börjat sälja till fler kedjor, skala upp ännu mer, säger Ismail Ali.

Sedan vill han ge tillbaka till andra från orten.

– Mitt end goal är att starta Alié-fonden. Jag själv har fått så mycket stöd på min resa från olika håll, och jag vill ge tillbaka. Det finns många som sitter hemma köket i förorten med en dröm.

Vad är det bästa med framgången?

– Det är att höra från alla med texturerat hår som använder produkterna och säger att jag faktiskt hjälpt dem, det betyder allt. Då vet jag att jag lyckats. Men inget slår att få göra mamma stolt. Jag har kunnat köpa nya köksredskap till henne nu, och kunnat supporta henne så att hon inte behöver jobba lika mycket. Det är den största vinsten – att se mamma glad.