Det är måndag förmiddag i Midsommarkransen och lugnt i det lilla centrumet. I Midsommarparken rastar folk sina hundar, hantverkare äter medhavd lunch och i den lilla lekparken gungar Berg Holmgren sin snart 2-årige son. Av lördagens skottlossning syns inga spår, men det som hänt dröjer kvar i människors medvetande.

– Det är så sorgligt. Det säljs ofta droger i centrum men jag hade hoppats att det skulle stanna vid det. Jag är inte rädd för egen del men jag har ju ett litet barn och då är det otäckt när våldet kommer så nära, säger han.

Berg Holmgren har bott i Midsommarkransen i fyra år och trivs, men tycker samtidigt att droghandeln skapar olust och otrygghet. Han kan se den bland annat från sitt fönster.

–Vi har varit på den krogen ofta – och kunde mycket väl ha varit där när det hände, säger Kransenbon Berg Holmgren.

–Vi har varit på den krogen ofta – och kunde mycket väl ha varit där när det hände, säger Kransenbon Berg Holmgren.

Märta Lefvert

Sköt in i krogen

På måndagen kom beskedet att en 27-årig man anhållits, på sannolika skäl misstänkt för mord på en man i 25-årsåldern. Vilken koppling mordet har till droghandel och gängkriminalitet är inte klart. Klart är dock att ännu en gräns passerats för våldsamma skjutningar. Den här gången sköt någon rakt in i en omtyckt kvarterskrog en lördagskväll då många gäster var där. För Aftonbladet har ägaren berättat hur personalen kastade sig undan skotten. Sedan följde en sömnlös natt och krishantering. Dagen därpå öppnade man igen – och fick stöd av stammisar och andra.

Krogen är en träffpunkt för många.

– Vi har varit där ofta – och kunde mycket väl ha varit där när det hände, säger Berg Holmgren.

Victoria Bagley har varit på många fredagsmiddagar i krogen där skjutningen ägde rum.

Victoria Bagley har varit på många fredagsmiddagar i krogen där skjutningen ägde rum.

Märta Lefvert

Playt för fredagsmiddagar

En som också ofta har besökt krogen är Victoria Bagley. Hon växte upp i Midsommarkransen, bodde här i 25 år och jobbar nu som förskollärare i området.

– Vi har haft många fredagsmiddagar på den krogen genom åren. Då är det klart att det känns otäckt. Jag är inte rädd men kan känna en oro eftersom jag jobbar inom förskolan. Det bor många barn i området, säger hon.

Inom loppet av ett år har flera brutala mord i områdena runt omkring. I höstas sköts ung man ihjäl i ett bostadsområde i Västertorp, en annan ung man på Mälarhöjdens IP medan en familjefar, helt utan kopplingar till kriminella gäng, sköts i sitt eget hem vid Telefonplan. I december skedde ytterligare ett mord, när en man sköts ihjäl på Hägerstensåsen.

"En tidsfåga"

Den här gången kom det brutala våldet till Midsommarkransen. Men det betyder inte att området blivit otryggt, menar de flesta Kransenbor som Mitt i pratar med.

– De kriminella rör sig överallt och nu råkade de vara här. Det var en tidsfråga innan det skulle hända. Jag skulle säga att Midsommarkransen är en av de säkraste platserna i Stockholm, säger en man i 25-årsåldern som vill vara anonym.

Han låg i sängen när han hörde fyra skott och ringde genast polisen. Sedan hörde han helikoptrar och blåljus och läste i medier om vad som hänt.

– Det är klart att det är läskigt när det skjuts. Men jag känner inte att jag måste vara försiktig här, säger mannen, som bott i området i fem–sex år.