Nyligen samlades nordisk gastronomis allra bästa kockar i Helsingfors för den årliga utdelningen av Guide Michelins stjärnor. En krog i Vasastan fick sin första stjärna – Dashi på Rådmansgatan.

– Det kändes helt otroligt. Vi trodde inte på det förrän de ropade upp Dashi på ceremonin, säger krögaren Harry Jordås.

Hur var det att stå på scenen och ta emot priset?

– Svårt! Jag kommer inte ihåg mycket av den stunden. Adrenalinet pumpade. Det är fortfarande färskt, men vi är så klart otroligt stolta.  

Restaurangen ligger vid korsningen med Fryxsellsgatan och har 16 platser. Snett mittemot ligger Adam/Albin som redan har en stjärna. Dashi flyttade dit 2022 efter att ha börjat som ett pop up-koncept på bland annat Lucys Flower Shop på Stureplan.

Dashi började som ett popup-koncept baserat på råvaror som Harry Jordås handlade hemma i Högdalen.

Dashi började som ett popup-koncept baserat på råvaror som Harry Jordås handlade hemma i Högdalen.

Dashi

Sill och falafel

Michelinguiden lyfter framför allt den avskalade inredningen och de svenska råvarorna. Mycket av matlagningen kretsar kring den japanska dashi-buljongen, samtidigt som allt kompletteras med ett stort utbud av ovanlig sake.

De senaste tre åren driver Harry Jordås Dashi tillsammans med den australiske kocken Nathan Turley. Sedan utmärkelsen har trycket på bokningarna ökat rejält. Nu är målet att behålla stjärnan.

– Jag tror vi har ett unikt koncept där vi serverar en japansk avsmakningsmeny med mer ovanliga kombinationer och smaker som de flesta inte är särskilt vana vid. Vi har egentligen aldrig haft som mål att få en Michelinstjärna, utan bara att göra Dashi till en så bra restaurang som möjligt, säger Harry Jordås.

Vad äter du helst själv?

– Falafel på Amo i Rågsved eller Dogges sill.