1965 började allt. I år är det 58:e gången i ordningen som spelmän från när och fjärran samlas på Kungsängens hembygdsgård för att genomföra Spelmansstämma.

Bakom alltsammans står Kungsängens Folkdansgille.

Årets upplaga, som så sakteliga närmar sig ett 60-årsjubileum är för den inbitne folkmusikfantasten sig lik.

– Vi kör ett ganska så likartat upplägg varje år. Varför ändra ett vinnande koncept? säger Elisabet Mei Ryd, spelledare på Kungsängens folkdansgille.

Hon berättar att spelmansstämman, som äger rum söndagen den 25 augusti, startar med en folkmusikmässa i Kungsängens kyrka för den som vill. Den inleds klockan 11.

Elisabet Mei Ryd, spelledare, Kungsängens folkdansgille

Elisabet Mei Ryd, spelledare, Kungsängens folkdansgille

Privat

Då drar det igång

Portarna till hembygdsgården slås upp vid lunch, klockan 12. Då kan publik och spelmän fylla på energidepåerna från grillen eller kaffeserveringen. Därefter drar allt igång med allspel klockan 12.30.

Allspelet leds av Josefin Berglund, barnbarn till stämmans grundade Mats Liljeholm. Just denna stund inleder dagens musikaliska program.

– Det är i vanlig ordning ett fullspäckat scenprogram som vi bjuder på. Det blir både olika instrument och folkmusik från olika delar av Sverige.

De är huvudakten

Ellika Frisell och Emma Reid är stämmans dragplåster. Den rikskända duon är förankrade i den gamla klassiska spelmanstraditionen, samtidigt som de gjort sig ett namn genom sina variationsrika meloditolkningar.

Därutöver spelar bland andra Spelvilda, Järfälla spelmän, Kollijox och Kungsängens kammarorkester.

– Vi har dansbanan där man kan svänga sina lurviga om man känner för det. Och eftersom hembygdsgården är ganska stor så finns det ju gott om plats för vad som kallas för buskspel.

Står man i buskarna och spelar?

– Det är ett uttryck. Man kan stå i en buske om man vill men det blir nog lite obekvämt. Det betyder helt enkelt att spelmän som kommer till stämman sprider ut sig över hembygdsgården och spelar tillsammans. Det brukar vara väldigt spontant och välkomnande, säger Elisabet Mei Ryd.