Sommaren är ofta en tid för planerade arbeten för den spårbundna trafiken och sommaren 2024 är inget undantag. Det kommer i sommar innebära att resenärer till och från Järfälla kan behöva planera sina resor med lite extra framförhållning.

Hela sträckan från Bålsta till Stockholm city är avstängd från 29 juni till 12 augusti och det rör all tågtrafik.

Att åtgärder planeras till sommaren beror på att det är färre resenärer och inte lika stor del arbetspendling som under andra delar av året.

De insatser som ska göras är på eller nära spåret och kan inte genomföras om tågen passerar.

Entrébygge

När det gäller Järfälla görs fler olika arbeten. Bland annat väntar spårutbyggnad mellan Tomteboda och Kallhäl. Den sträckan är enligt Trafikverket en av landets mest trafikerade järnvägssträckor.

I Barkarby ska panel monteras på den nya stationsentrén närmast spåren. Dessutom ska det göras arbeten på plattformarna för regional- och fjärrtåg. Där är det skärmtak som sätts upp och plattformens kanter ska monteras.

Vidare ska det mellan Spånga och Barkarby planeras grävarbeten för att lägga om en markledning mellan den befintliga järnvägen och Bällstaån.

På sikt ska Mälarbanan kunna erbjuda bättre mobiltäckning. För att nå dit sätts det under sommarens arbetsperiod in kablar för det i tunnlarna.

SL och SJ lovar att sätta in ersättningstrafik. För exakta avgångar hänvisas resenärerna till bolagens reseplanerare.