En 130 hektar stor yta, lika med 1,3 miljoner kvadratmeter.

Vilket bostadsbolag tackar nej till att vara med och bygga här?

Få, visar det sig.

När Naturskyddsföreningen tidigare i sommar frågade 15 bostadsbolag om de är intresserade av att bygga på Bromma flygfält, under förutsättning att flyget flyttar, svarade elva bolag ja.

– Vi trodde nog att det skulle finnas ett stort intresse, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Jens Sølvberg

Varför har ni gjort undersökningen?

– Vi behöver bygga bostäder i Stockholm men samtidigt behöver vi också grönområden. Tyvärr är det oftast de som tas i anspråk, så vi ser en potential i den jättestora yta som Bromma flygplats utgör. Det skulle kunna bidra till att både behålla och öka grönområden i staden och det skulle också minska föroreningarna och förbättra stadsluften, säger Beatrice Rindevall.

Tystlåtna

Mitt i har kontaktat några av bolagen för att ta reda på närmare vad de kan tänka sig att bygga. Få är beredda att lägga ut texten, visar det sig, till och med om de överhuvudtaget tror på en avveckling av flyget från Bromma.

Blir det verklighet med bostäder på flygfältet?

– Det får du fråga staden om, det vet inte vi, säger Linda Younes, försäljnings- och marknadschef på HSB bostad.

Har ni någon byggplan för Bromma flygfält?

– Nej, det finns ingen plan, det är för tidigt, det finns ingen plan från någon av utvecklarnas sida, det är staden som arbetar med det, säger Linda Younes.

Linda Younes, försäljnings- och marknadschef på HSB bostad.

Linda Younes, försäljnings- och marknadschef på HSB bostad.

HSB

Flygfältet är ett stort område. Kan det innebära att HSB är intresserade av att bygga fler bostäder än vanligt?

– Det är helt upp till staden, det är de som fördelar byggrätterna där så det går inte säga något om det, det är upp till staden, hur man får bygga och vad man får bygga, säger Younes.

Katarina Rimmerfeldt, kommunikationschef på JM, skriver i ett mejl till Mitt i att det är för tidigt att ha en uppfattning om hur många bostäder eller typ av bostäder som kan byggas på fältet. Hon skriver att JM gärna ser ett varierat utbud av bostäder och upplåtelseformer.

Tidningens fråga, vilken bedömning bolaget gör om bostäder kan bli verklighet på fältet, lämnar Rimmerfeldt obesvarad.

Avvaktar

Även en tungviktare på Stockholms bostadsmarknad, Svenska bostäder, väljer att svara på tidningens frågor via mejl, trots tidningens upprepade önskemål om en telefonintervju.

Stefan Sandberg, vd på Svenska bostäder, skriver att bolaget så klart vill bygga på flygfältet, då hyresrätter, om Stockholms stad beslutar om en avveckling.

En tidigare presenterad och högst preliminär illustration på hur bostadsbebyggelsen kan utformas på Bromma flygfält, kallad Bromma parkstad.

En tidigare presenterad och högst preliminär illustration på hur bostadsbebyggelsen kan utformas på Bromma flygfält, kallad Bromma parkstad.

Petter Hauffman för Miljöpartiet i Stockholms stad

Fredrik Blom, affärsutvecklare på bostadsbolaget K2A, ännu ett av bolagen som deltagit i undersökningen, säger att de vill bygga hyresrätter om flyget flyttar.

K2A kan tänka sig att bygga mellan 500 och 1 000 bostäder.

– För vår del alltid intressant att ha ett stort förvaltningsobjekt så att man kan ha personal på plats vilket skapar en trygghet för de boende. Mellan 500 och 1 000 bostäder är en numerär som passar oss rätt bra, säger Fredrik Blom.

Kommer bostäder bli verklighet på Bromma flygfält?

– Ja, det tror jag. Jag tror att det egentligen bara finns en utmaning och det är miljöaspekterna, en flygplats innehåller ju en viss miljöskuld och det är väl frågan hur mycket det kostar att sanera marken och hur dyr marken blir. Men jag tror verkligen att det blir av och att det blir bra, säger Blom.

De rödgröna i stadshuset vill avveckla Bromma flygplats och i stället bygga 30 000 bostäder på fältet. Politiska oppositionen i Stockholms stadshus, liksom regeringen, vill ha kvar flyget på Bromma.