Det cancerframkallanade ämnet PCB uppmättes till en halt av 1 175 procent över gränsvärdet i bullervallen längs med Granhammarsvägen i Brunna i fjol. 

Men när en uppföljande provtagning genomfördes konstaterades att inga hälso- eller miljörisker fanns för de närboende.

Nu har kommunens miljöenhet presenterat en ny granskning av fjolårets två provtagningar och den slutrapport som kom i oktober.

Bland annat tar miljöenheten upp det faktum att man i vissa delar av slutrapporten valt att likställa villaområdet där bullervallen ligger med ett industriområde, så kallad MKM (mindre känslig markanvändning).

Bullervallen i Brunna i mars 2024.

Bullervallen i Brunna i mars 2024.

Johannes Äng

Miljöenheten argumenterar för att det normala för den här typen av område är att man ska utgå från känslig markanvändning (KM). Detta med tanke på ”närheten till boende samt att barn har möjlighet att vistas på bullervallen mer än bara tillfälligt”.

”Ingen risk”

Mitt i har vid upprepade tillfällen sökt kommunens miljöchef som inte återkommit. Den som i stället svarar på tidningens frågor är den tillförordnade samhällsbyggnadschefen Maja Taaler Larsson.

Hon förklarar att det är hon som ska ”ta all kommunikation kring bullervallen”.

Maja Taaler Larsson är tillförordnad samhälls-byggnadschef.

Maja Taaler Larsson är tillförordnad samhälls-byggnadschef.

Pressbild

Enligt henne har den nya granskningen från miljöenheten uppkommit av att politiken efterfrågade en muntlig rapportering i skriftlig form.

Vad anser du om att miljöenheten menar att marken borde klassats som känslig markanvändning?

– Det är deras syn. Det konsulterna har kommit fram till är ju att det inte spelar någon roll hur man klassar marken. Det viktiga är att konsulterna säger att det inte finns någon risk för miljön eller människor som bor där.

Ej behov av nya åtgärder

Maja Taaler Larsson ser inte att granskningen föranleder något behov av nya åtgärder.

– Hade vi fått till oss att det finns någonting här i vallen som behöver åtgärdas, då hade vi gjort det.

Hon förklarar att det som miljöenheten kommit fram till är att resultaten i konsultrapporten från i fjol ”borde ha motiverats på ett bättre sätt”.

Banjovägens trädgårdar sedda från bullervallen. Till höger: Granhammarsvägen. Arkivbild.

Banjovägens trädgårdar sedda från bullervallen. Till höger: Granhammarsvägen. Arkivbild.

Åsa Sommarström

– Kommunen har återrapporterat till miljöenheten den rapport som Geoveta har tagit fram. Då har miljöenheten läst den och haft synpunkter på olika delar i den rapporten. Så de har utfört sitt uppdrag by the book, som man ska göra.

Enligt henne är ärendet om bullervallen avslutat.

– Sen är det politiken som får ta upp det om de anser att det finns fog för det.

Oppositionen kritiska

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har däremot reagerat starkt på den nya granskningen.

I ett ledamotsinitiativ yrkar man att bygg- och miljönämnden ska återöppna ärendet om den omdebatterade vallen.

– Jag vill kunna stå inför barnen och de vuxna som bor vid den här bullervallen och säga att det är helt ofarligt för dem att äta smultron som växer i deras trädgårdar. Att det är en trygg och säker miljö. Därför behöver vi gå till botten med de frågor som återstår, säger Helena Austrell (S) som formulerat initiativet tillsammans med Vänsterpartiets Erik Karlsson.

I initiativet konstateras att ärendet med bullervallen ”en gång för alla” måste slutföras och lämnas ”utan kvarstående frågetecken”. Samt att en ”fullständig rapport till allmänheten” ska vara målet.

”Inte överrens”

Initiativet behandlades vid nämndens möte den 7 mars. Då beslutades att initiativet skickas till kontoret för beredning, vilket är den gängse vägen för initiativ. Därefter väntas frågan återkomma till nämnden för ett fortsatt beslut.

Martin Normark (L), ordförande i bygg- och miljönämnden, är dock inte orolig för bullervallens påverkan på allmänheten.

– Det vi fått information om är att de ämnen som finns i vallen inte ska vara farliga eller skadliga på något sätt, säger han.

Mitt i har tidigare berättat att miljökontoret och tekniska kontoret inte har varit överens om hur man ska hantera frågan om bullervallen.

Martin Normark (L), bygg- och miljö-nämndens ordförande.

Martin Normark (L), bygg- och miljö-nämndens ordförande.

Pressbild

Är tjänstepersonerna överens om hur man ska hantera frågan idag?

– Nej det är man inte. Och man har nu en pågående dialog mellan miljöenheten och kommunens tekniska kontor, där man har lite olika uppfattningar.

Vad består den här dialogen av?

– Bland annat om det är nödvändigt att ta fler prover eller inte. Miljöenheten har funderingar kring om det behövs fler provtagningar eller om det är tillräckligt med det som man har gjort.

Att tjänstemännen inte ska vara överens kring hanteringen om bullervallen är inget Maja Taaler Larsson vill kommentera.

Omstridd bullervall innehåller giftiga ämnen

”Brunnamuren” innehåller höga halter av det giftiga ämnet PCB. Det här visar en ny rapport som tagits fram på uppdrag av Upplands-Bro kommun.

Det giftiga ämnet PCB kan påverka människors hälsa allvarligt. Ämnet kan försämra fortplantningsförmågan och påverka hormonsystemet. Dessutom kan ämnet orsaka cancer. Nu har höga halter av just det här giftiga ämnet hittats i bullervallen som byggts i Brunna. Den trehundra meter långa bullervallen löper sedan 2020 längs med den hårt trafikerade Granhammarsvägen.

2023 fick miljökonsult­företaget Geoveta i uppdrag av Upplands-Bro kommun att genomföra en omfattande undersökning av bullervallen och dess innehåll. Denna färdigställdes och lämnades till kommunen i mars i år.

Massor från industritomt

Syftet med undersökningen har varit att: ”Bekräfta eller förkasta förekomst av föroreningar, eftersom klagomål inkommit från närboende att bullervallen innehåller skrot och att ytvatten som ansamlas avger dålig lukt”.

Undersökningsresultaten ska vi återkomma till. Men en viktig sak att veta är att miljökonsultföretaget lyckats ta reda på att massorna kommer från Brunna industriområde och en fastighet med beteckningen Örnäs 1:9. Sett till massornas ursprung konstaterar konsulterna att det kan innebära att befintliga föroreningar från industritomten kan ha följt med då bullervallen byggdes.

Vallen sedd från Granhammarsvägen.

Vallen sedd från Granhammarsvägen.

Åsa Sommarström

Flera olika prover har alltså tagits längs med den 300 meter långa vallen. Vid flera av provpunkterna visar PRV, det platsspecifika riktvärdet, att föroreningar i vallen med råge överskrider de rekommendationer som finns för vad som är hälsosamt.

1 175 procent PCB

En del av vallen innehåller 1 175 procent mer PCB än vad som är tillåtet enligt riktvärden. Dessutom har man bland annat hittat bly, kvick­silver och kobolt.

”Påträffade föroreningar i sektion A och B anses innebära en risk för de boende i närheten av bullervallen, både vuxna och barn. Främst eftersom föroreningar har påträffats ytligt och människor kan exponeras via intag av växter, inandning av damm samt intag av jord. Detta bör åtgärdas.”

ABT-Bolagen byggde vallen

Mitt i berättade 2020 att bullervallen inte kostat en krona för kommunen. Företaget ABT-Bolagen fick uppdraget att bygga vallen. Hos dem svarade projektchefen Andreas Åström på frågor från tidningen.

Bullervallen i Brunna i samband med att den stod klar 2020.

Bullervallen i Brunna i samband med att den stod klar 2020.

Åsa Sommarström

Han var 2020 även ersättare för Moderaterna i bygg- och miljönämnden. I dag är han ordförande i tekniska nämnden och vill inte svara på frågor om utredningen. I stället hänvisar han till ABT:s styrelseordförande Martin Albertsson som inte känner till utredningen.

Visste ni om att innehållet i massorna var giftiga?

– Alla massor provtas och bedömning görs av extern konsult. Därefter körs de till godkänd plats, säger han.

– Vi känner oss trygga i den provtagning och bedömning som genomförts och på det sätt massorna därefter hanterats.

Påträffade föroreningar anses innebära en risk för de boende i närheten av bullervallen, både vuxna och barn

Detta har hänt

I fokus då Mitt i rapporterade om vallens tillkomst för tre år sedan var kommunens egen bullerutredning som rekommenderade en två meter hög vall. Istället blev den fem meter.

Från kommunens sida uppgav den dåvarande tekniska chefen Linda Edgren att detta hade sin förklaring i bygglovet för vallen, som angav att den skulle vara fem meter.

Grannar på Banjovägen var förtvivlade över att ha fått sin boendemiljö påverkad. De skickade in bilder till tidningen som visade fynd ur vallen: plast, skrot och byggdukar.

Åren gick och grannarna överklagade även slutbeskedet – utan framgång.

Vad är PCB?

PCB är ett samlingsnamn för drygt 200 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen, polyklorerade bifenyler. När PCB:er redan spridits till miljön går det oftast inte att påverka halterna eller ta bort ämnet.

I Sverige infördes PCB-förbud i två omgångar: 1973 förbjöds användning av PCB i annat än slutna system, och 1978 förbjöds all nyanvändning. Ämnet finns dock kvar i miljön på grund av sin långa nedbrytningstid. Byggnader som innehåller PCB behöver saneras, och PCB-haltiga fogmassor och byggvaror ska lämnas som farligt avfall. PCB betraktas i dag som cancerframkallande.

Källa: Naturvårdsverket och Wikipedia

Bullervallen i Brunna i samband med att den stod klar 2020.

Bullervallen i Brunna i samband med att den stod klar 2020.

Åsa Sommarström

Omstridd bullervall innehåller giftiga ämnen

Höga halter av PCB har hittats i bullervall i Upplands-Bro.

Granne efter giftfynden i Brunna: ”Min son har ätit massor av smultron”

Grannarna till buller­vallen i Brunna är oroliga efter giftfynden. Det de framförallt är orolig över är odlingar, barn som äter smultron och fastigheternas värde. Samtidigt blandas det med en ilska att inte ha fått veta om innehållet i rapporten direkt från kommunen – utan genom media.

Brunna

Victoria Sundqvist förklarar att bullervallen i Brunna är nyklippt. Vanligtvis brukar kommunen klippa gräset på vallen en gång om året – i augusti. 

Men nu är det juli och det torra gräset ligger i prydliga rader längs med den 300 ­meter långa vallen. 

Oeniga tjänstemän

Inne vid matbordet i villan hos henne slår vi oss ner. Grannen Annelie Lennartsson ansluter också. Hon har bott i området i sju år.

– Jag odlar ju en del, men jag kanske måste tänka om nu, säger Annelie.

Både tomater, zucchini och rotfrukter har det blivit i år berättar hon.

– Det är ju det som vi äter från trädgården och eventuellt damm som kan vara skadligt, säger Annelie och fortsätter:

– Om man nu tar fler prover, som kommunen har sagt, vad är åtgärdsplanen sen, hur ska man fixa detta? 

Samtalet går över i det faktum att tjänstemännen på kommunen inte är överens om hur miljörapporten som åter skapat oro och frågor kring vallen ska hanteras.

– Har man ingenting att dölja så kör man med öppna kort, så är det ju bara. Har man däremot något att dölja så försöker man skjuta på problemet så långt det är möjligt, säger Victoria Sundqvist och låter irriterad.

– Visst, det kan ju vara så att man får fram andra resultat när man tar fler prover nu, men varför gör man det i skymundan? Vi grannar hade inte fått veta det här om ni inte skrev om det i tidningen.

Husens värde

Både Victoria och Annelie anser att kommunen borde ha gått ut till de boende längs med vallen och tydligt informerat om de förhöjda värdena och berättat vad man avser att göra framåt. Det handlar om respekt för de som bor längs med vallen, anser de.

Vad är era förhoppningar framöver?

– Att kommunen tar fler prover, och även tar prover på allas tomter som ligger längs med vallen. Sen om det visar sig att det är katastrof så förväntar jag mig såklart en åtgärdsplan, säger Annelie. 

Victoria Sundqvist instämmer.

Annelie ser ut att fundera över situationen. Hon berättar om smultronplantorna hennes familj alltid haft på tomten. Även då vallen byggdes, och konstaterar med oro i rösten:

– Jag kom på nu, min son har ju gått och ätit massor av smultron.

Victoria lyfter en annan oro sett till situationen: Värdet på de boendes hus.

– Vi har ju haft en tanke på att sälja vårt hus, på riktigt, men med det här nu, hur blir det då? 

Hos kommunen svarar miljöchefen Camilla Gisselberg Östergren på frågan om provtagning.

– I den provtagningen som pågår just nu så ingår inte grannarnas fastigheter, säger hon.

Har man ingenting att dölja så kör man med öppna kort

Detta har hänt:

I mars 2023 lämnade miljökonsultföretaget Geoveta en rapport till Upplands-Bro kommun. Man hade fått i uppdrag att ta prover på bullervallen efter upprepade klagomål från närboende.

Vid flera av provpunkterna visar PRV, det platsspecifika riktvärdet, att föroreningar i vallen med råge överskrider de rekommendationer som finns för vad som är hälsosamt.

En del av vallen innehåller 1 175 procent mer PCB än vad som är tillåtet enligt riktvärden. Dessutom har man bland annat hittat bly, kvicksilver och kobolt.

Det som nu sker är att en fördjupad provtagning genom­förs och därefter kommer kommunen ta beslut om vad som behöver göras.

Källa: Mitt i

Nya rapporten visar: Inga hälsorisker vid bullervallen

Det är ingen fara för grannarna till bullervallen i Brunna. Detta är beskedet då den andra analysrapporten av sommarens provtagning av vallen i Upplands-Bro kommit till kommunen.

Innan sommaren rapporterade Mitt i om att bullevallen i Brunna i Upplands-Bro innehåller höga halter av bland annat det cancerframkallade ämnet PCB.

Kommunen valde då att ta nya prover för att gå till botten med hur det ser ut inuti vallen.

Var ej överens

Åsikterna bland tjänstemännen gick isär om hur vårens fynd skulle hanteras. Detta framgick av interna tjänsteanteckningar som Mitt i tog del av innan sommaren. Miljöavdelningens tjänstemän ville agera kraftfullt och hägna in delar av bullervallen samt varna närboende från att inte äta sådant man odlat i trädgården.

Tekniska avdelningen å sin sida menade att kommunen ”inte ska skrämma upp boende i närområdet i onödan”. Flera frågetecken fanns i rapporten från konsultföretaget menade de.

Beslut togs av samhällsbyggnadschefen att man skulle invänta kompletterande provtagning innan man agerade.

Nya rapporten: Inga hälsorisker för boende

Sent i september lämnades en rapport till kommunen från konsultföretaget Geoveta. Denna redovisade juli månads provtagning av bullervallen. I rapporten står att läsa:

"Att det inte finns några hälsorisker för vare sig närboende eller besökande vuxna och barn, avseende på föroreningarna som hittats i bullervallen".

Bullervallen i Brunna.

Bullervallen i Brunna.

Malin Lövkvist

Ingen fara med odlingar

Att äta sådant man odlat som växt nära vallen ska inte heller vara någon fara skriver konsulterna i rapporten:

"Intag via växter skulle bara utgöra en exponeringsväg om odling skedde på bullervallen".

Just denna delen av problemen var grannar som Mitt i träffade innan sommaren mycket orolig över. Därutöver var grannarna mycket besvikna på kommunens hantering och att de hade fått ta del av uppgifterna genom att läsa Mitt i och inte i information från Upplands-Bro kommun.

Victoria Sundqvist framför bullervallen i Brunna.

Victoria Sundqvist framför bullervallen i Brunna.

Malin Lövkvist

– Vi har ju haft en tanke på att sälja vårt hus, på riktigt, men med det här nu, hur blir det då, frågade sig grannen Victoria Sundqvist i våras.

Möte med konsulterna på gång

Den 22 september hölls ett möte på samhällsbyggnadskontoret med anledning av rapporten. 

Närvarande gjorde kommunens miljöchef Camilla Östergren och tekniska chefen Maja Taaler Larsson samt en konsult som arbetar för bygg- och miljönämnden.

En tjänsteanteckning upprättades. Här konstateras att ett gemensamt möte med konsultföretaget som genomfört provtagningen behövs för att ställa kompletterande frågor och ge synpunkter.

Bland annat står att läsa: "Felaktig information om massor i rapporten. Massornas härkomst framgår i en anmälan gjord 2019. Massorna från anmälan 2015 har inte använts i bullervallen."

Den första provtagningsrapporten som kom i juni väckte både oro och frågor bland de boende i området.

Den första provtagningsrapporten som kom i juni väckte både oro och frågor bland de boende i området.

Malin Lövkvist

Vad menas med punkten om massornas härkomst?

– Jag har inte de detaljkunskaperna så jag kan säga var och exakt hur massorna togs ut. Det är därför vi bland annat ska titta på det och ha en dialog om att det står rätt i rapporten, säger Maja Taaler Larsson, till Mitt i.

I den rapport som konsultföretaget lämnade till kommunen i juni framgår att massorna kommer från Brunna industriområde och fastigheten Örnäs 1:9. Konsulterna skriver att denna information kommer från kommunen.

Maja Taaler Larsson, teknisk chef, Upplands-Bro kommun

Maja Taaler Larsson, teknisk chef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

– Uppgifterna som Geoveta har kommer från kommunen. Vi vill bara säkerställa att det är rätt uppgifter, så vi tänker bara checka av det.

Har man tittat på grundvattnet i området?

– Man har tittat på grundvattnet och det finns ingen risk där heller.

Känner ni er trygga med de uppgifterna som framgår i rapporten?

– Jag känner mig trygg i och med att vi har anlitat experter som har tittat på det här och då har de svarat med den här bedömningen. Någon annan åsikt tänker jag inte ha. Jag är inte expert. Jag måste ju kunna lita på konsulter som jobbar med det här. 

Maja Taaler Larsson uppger att något möte med konsultföretaget och kommunens representanter är ännu inte inbokat, men att så kommer ske i närtid.

Inga åtgärder föreslås av konsulterna till följd av provresultaten från juli.

Jag känner mig trygg i och med att vi har anlitat experter

Detta har hänt

I fokus då Mitt i rapporterade om vallens tillkomst för tre år sedan var kommunens egen bullerutredning som rekommenderade en två meter hög vall. I stället blev den fem meter.

Från kommunens sida uppgav den dåvarande tekniska chefen Linda Edgren att detta hade sin förklaring i bygglovet för vallen, som angav att den skulle vara fem meter.

Grannar på Banjovägen var förtvivlade över att ha fått sin boendemiljö påverkad. De skickade in bilder till tidningen som visade fynd ur vallen: plast, skrot och byggdukar.

Åren gick och grannarna överklagade även slutbeskedet – utan framgång.

I juni 2023 hittades höga halter av PCB i en del av bullervallen. Kommunen lät meddela att flera prover skulle tas för att konstatera omfattningen av föroreningarna. Detta har nu gjorts.

Källa: Mitt i

Bullervallen i Brunna.

Bullervallen i Brunna.

Malin Lövkvist

Nya rapporten visar: Inga hälsorisker vid bullervallen

Ansvarig tjänsteman: "Jag känner mig trygg"