En man i 20-årsåldern som pekats ut som en ledargestalt inom ett kriminellt nätverk i Järva åtalas för tre fall av överträdelse av vistelseförbud.

I mitten av juni delgavs mannen besked om att han förbjudits att vistas inom ett visst avgränsat område i Järva, där nätverket mannen tillhör ska vara väldigt aktivt och kontrollera narkotikaförsäljningen.

Trots förbudet blev mannen vid två tillfällen i juli och ett tillfälle i augusti – vid vilket han greps – påkommen med att vistas på platsen, både av poliser och av övervakningskameror.

Ny lag

Det var den 1 februari i år som den nya lagen om vistelseförbud trädde i kraft. Kortfattat innebär det en möjlighet för rättsväsendet att begränsa att en person som främjar grov brottslighet ska få vistas på vissa platser, utan att personen har dömts för brott.

Vistelseförbudet riktar sig mot enskilda individer över 15 år, och det är åklagare som beslutar om åtgärden efter anmälan från polisen.

Därför fick han förbud

I den åtalade mannens fall fanns det enligt polisen en påtaglig risk för att han skulle komma att medverka i den brottsliga verksamhet som i dag bedrivs på platsen.

Enligt förundersökningen är det många yngre ungdomar i området som ska se upp till mannen, som dessutom beskrivs ha ett stort våldskapital. Gänget han ingår i har varit involverade i flertalet skjutningar de senaste åren.

"Individer ur nätverket har genom åren blivit utsatta för flertalet mordförsök och har själva agerat som utförare i flertalet skjutningar", enligt polisen. Därför beslutade man i början av sommaren om vistelseförbudet, som skulle vara till mitten av december.

Kan få fängelse

Ett överträdelse av vistelseförbud ska bestraffas med upp till ett års fängelse, enligt den nya lagen.

Den åtalade mannen nekar brott vid två av tillfällena, och erkänner brott vid ett av dem.