Målet är att 35 procent av nionedeklassarna ska besöka en fritidsgård regelbundet år 2030. I dag är det 20 procent som gör det.

Kommunen har tagit fram en strukturprogram för fritidsgårdarna. I det framgår att fritidsgårdarna kompenserar för andra fritidsaktiviteter. Det innebär att de är extra viktiga i områden där andelen aktiva iidrottsföreningar och kulturskolan är låg.

Kommunen har pekat ut tre områden där deltagandet i fritidsaktiviteter är väldigt lågt och där det i dag saknas fritidsgård: Centrala Huddinge, Trångsunds centrum och Masmo.

– Högst prioritet har centrala Huddinge. Här bor halva Huddinges befolkning och här finns ingen fritidsgård alls, det är en stor brist som vi behöver åtgärda. Här bor många ungdomar som inte har någon plats att vara på, säger Anja Dahlstedt, kultur- och fritidsdirektör. 

Hur snart en fritidgård kan vara på plats är dock oklart, men det ska in i budgeten för nästa år.

– Coops kafeteria ska inte vara en fritidsgård. Vi har förstått att ungdomar träffas där. Behovet är verkligen akut, säger Eeva Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Eeva, Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Eeva, Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Anna Z Ek/Huddinge kommun

"Behovet inte lika stort"

I stället kommer den planerade fritidsgården i Utsälje att bortprioriteras.

– I just Snättringe ligger man högt över Huddinges medelnivå när det gäller att delta i idrottsaktiviteter och kulturskolan. Då är behovet av en fritidsgård inte lika stort, säger Anja Dahlstedt.

Även fritidsgården i Glömsta föreslås avvecklas.

– Vi vet att många elever på Glömstaskolan bor i Masmo eller Flemingsberg och har närmare till andra fritidsgårdar. Fritidsgården har inte heller ett läge som är optimalt, den ligger i ett område som av många unga uppfattas som mörkt och lite avsides, säger Anja Dahlstedt.

Strukturprogrammet har fått grönt ljus i kultur- och fritidsnämnden.

Ni brukar framhålla vikten av en meningsfull fritid för barn och unga. Hur rimmar det med att ni lägger ner fritidsgårdar?

– Fritidsgårdar är inte den enda formen av fritidsaktivitet, även om de spelar en jätteviktig roll. Vi har väldigt aktiva föreningar som vi kan samverka med. Men vi har inte oändliga resurser och för att kunna ha fritidsgårdar där det är störst behov måste vi prioritera, säger Eeva Laine.

Kostnaderna för en fritidsgård, exklusive lokalkostnader, varierade mellan 2, och 4,2 miljoner kronor förra året beroende på personaltäthet och öppettider.