Det var häromdagen som barnet kom in till akutmottagningen. När det visade sig att det handlade om mässling fördes barnet till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för vård.

– Mässling är ju extremt smittsamt. Alla som befann sig på barnakuten, inte bara i väntrummet utan även i olika rum, har kontaktats. Totalt handlar det om 200 familjer, inklusive ett antal på Karolinska i Huddinge, säger Viktoria Bove, tillförordnad verksamhetschef för barnakutmottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Sprids i luften

Viruset är luftburet, och en infekterad person kan smitta fyra dagar före debuten av utslagen samt fyra dagar efter det att utslagen har uppträtt.

– I början är det ofta ospecifika symtom, som vid en förkylning, och de som söker vård inser inte att det handlar om mässling, säger Viktoria Bove.

Den som vistas i samma rum som en person med mässling, även upp till två timmar efter att personen lämnat rummet, riskerar att smittas.

De familjer som nu smittspårats får veta att de eventuellt utsatts för mässlingsmitta och rekommenderas profylax i form av en injektion, om de inte redan är immuna. De får information om vilka symtom som kan uppstå och vart de ska vända sig om de blir sjuka, och att de ska isolera sig.

Smittas utomlands

Antalet fall av mässling har ökat i Sverige på senare år. De flesta blir smittade vid utlandsresor.

Fall har dykt upp i Region Kalmar, i Norrbotten och för bara ett par veckor sedan rapporterades om en person som vårdades på S:t Görans sjukhus med mässling.

Mässlingsmittan ökar i flera länder på grund av sämre vaccinationstäckning, bland annat i Storbritannien, samt en del östeuropeiska länder. Utanför Europa kan det finnas mycket smitta på grund av sämre vaccinationstäckning.

I Sverige vaccineras barn när de är 18 månader, och vaccinationstäckningen är nära 100 procent. Barn som ska resa utomlands rekommenderas vaccin från nio månaders ålder.