Rosa, orangea, röda och gula blommor pryder rabatten utanför gavelradhuset i Ormkärr som är till salu. Solen gassar, enligt prognosen kan det vara en av sommarens sista riktigt varma dagar.

Marufa Binte Mostafa och Asif Adnan bor och jobbar i dag i Södertälje. I Marufas famn vilar ettåriga dottern Audrina.

– Vi vill komma närmare Stockholm, så att hon får växa upp här, säger Marufa Binte Mostafa.

Marufa Binte Mostafa och Asif Adnan bor i Södertälje men vill flytta tillbaka till Stockholm.

Marufa Binte Mostafa och Asif Adnan bor i Södertälje men vill flytta tillbaka till Stockholm.

Johannes Äng

De har tidigare bott i närheten av Ormkärr och kollar nu runt i området efter en bostad.

– Vi har inga krav på oss att köpa nu – det är skönt, men vi är sugna på ett radhus med en liten uteplats där vår dotter kan leka. För oss är det viktigt att bostadsrättsföreningen har bra ordning på ekonomin också, säger Asif Adnan.

Vantör var "förskonat" till en början när priserna började dippa 2022, men nu har det varit tufft ett tag. Det menar mäklaren Dennis Sivertsson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som förmedlar radhuset.

Gått upp i pris

Enligt Svensk Mäklarstatistik har priserna i Farsta-Vantör gått upp med 2,7 procent de senaste tre månaderna – den överlägset största ökningen i söderort.

Men statistiken stämmer inte "hundra procent" med verkligheten, enligt Dennis Sivertsson, som säljer bostäder i hela Vantör.

– De som får bra betalt väljer att sälja och det syns i statistiken. Men de som inte får bud som de är nöjda med väntar om de har möjlighet. Hade dessa tackat ja till de buden hade statistiken visat något annat, säger han.

Något som värderas högt av spekulanterna är områdenas rykte.

– De senaste årens våldsvåg har gjort att många prioriterar trygghet högre i samband med sitt bostadsköp. Enbart en väg som skiljer två områden åt kan göra stor skillnad i intresset hos spekulanterna och bostadens pris när den säljs, säger Dennis Sivertsson och fortsätter:

 Asif Adnan och Marufa Binte Mostafa, med dottern Audrina, 1, är sugna på att skaffa ett radhus.

Asif Adnan och Marufa Binte Mostafa, med dottern Audrina, 1, är sugna på att skaffa ett radhus.

Johannes Äng

– Ta till exempel Bandhagen och Stureby som ligger på olika sidor om Örbyleden. Många är beredda att betala några hundra tusen extra för att ha Enskede som postadress.

Brott sätter spår

Att kriminalitet sätter spår på bostadsmarknaden bekräftas i en rapport från Mäklarsamfundet som kom i våras. Där framkommer att ett tryggt bostadsområde i dag är den viktigaste preferensen för alla grupper som ska köpa bostad.

En lägenhet behöver dessutom ofta ha "alla rätt" för att dra budgivare.

– Balkong, bra läge, bra ordning på ekonomin i bostadsrättsföreningen och gott skick på lägenheten. Saknar man något av det så blir det mer svårsålt, säger Dennis Sivertsson.

Han menar att en utmaning just nu är det stora utbudet av lägenheter i området.

Var får man mest för pengarna?

– Längre ut på linjerna. Men jag upplever att priserna ligger lite lägre i Rågsved än i Hagsätra, säger Dennis Sivertsson.

Kimberly Pändel Lehn på Bo Sthlm, mäklare i Årsta, ser att fler kommer på visningar än innan sommaren.

– Priserna börjar sakta gå uppåt, och man märker att spekulanterna har lättare att lägga bud, säger hon.

Samtidigt menar hon att mindre tvåor knappt har påverkats alls av prisnedgångarna, medan större fyror har "gått ner jättemycket".

Vad är hetast i Årsta?

– Mest poppis är det med 40- och 50-talslägenheter och läget kring Årsta torg. Mest för pengarna får man vid Valla torg som tidigare haft dåligt rykte. I dag är det mest barnfamiljer som bor där, säger Kimberly Pändel Lehn.

Stabilt villaintresse

Villaintresset har enligt Richard Ivansson på Fastighetsbyrån Enskede varit hyfsat stabilt genom de "två tuffa åren", även om han också märkt av en trögare marknad.

– Det är nog mycket tack vare att Enskede är en villaförort väldigt nära city och att det är låg omsättning på villor, så när det väl säljs en så finns det intresse, säger Richard Ivansson.

Han upplevde en lättnad på marknaden inför beskeden om räntesänkning, men att det blev något trögare igen när sänkningarna väl trädde i kraft.

– Men nu har vi precis dragit igång igen efter sommaren, säger Richard Ivansson.