– Jag tycker Mert är en fantastiskt duktig lärare. Jag kan inte säga att jag är jätteförvånad att han får utmärkelsen, jag förstår att han är omtyckt av både elever och vårdnadshavare. Nu hoppas vi att han ska bli utsedd till länets, eller till och med rikets lärare.

Carl Johan Westman, rektor på Skälbyskolan.

Carl Johan Westman, rektor på Skälbyskolan.

Järfälla kommun

Det säger Carl Johan Westman, rektor på Skälbyskolan, om Mert Yilmaz som har utsetts till Årets lärare i Järfälla. Själv hade han sina aningar, trots att han bara arbetat i två år.

– Jag kände på mig lite grann, det var väldigt många nomineringar från eleverna, så jag kände att det kanske kunde bli något. Sen står det ju klart och tydligt att antalet nomineringar inte spelar någon roll utan att det är juryn som bestämmer, säger Mert Yilmaz.

"Det som funkar funkar"

Mert jobbar som lågstadielärare och har den största klassen på skolan med 31 elever. Även om klassen är stor, håller arbetsron hög kvalité och relationen till vårdnadshavarna är bra.

– Jag tror det handlar om harmonin vi har i klassrummet. Vi sticker ut mycket, har arbetsro trots att vi är största klassen, och så är det väldigt härlig stämning här inne. Vi har otroligt kul varje dag och alla är vänliga och trevliga mot varandra.

Mert Yilmaz blir årets lärare i Järfälla. Han berättar att han alltid försöker prioritera eleverna framför allt, och att han alltid finns tillgänglig om någon skulle behöva prata.

Mert Yilmaz blir årets lärare i Järfälla. Han berättar att han alltid försöker prioritera eleverna framför allt, och att han alltid finns tillgänglig om någon skulle behöva prata.

Privat

Fokuset handlar om att hitta en metod som gör att barnen känner sig bekväma och har roligt i skolan. Det spelar ingen roll hur man gör, bara det passar eleverna.

– Jag tycker om att arbeta med frihet under ansvar, för mig spelar det ingen roll, vill man sitta under bordet med matteboken så är det självklart, bara det fungerar, säger han och fortsätter:

– Det här blir ett kvitto för mig att det här arbetssättet faktiskt fungerar. Jag släpper gärna på ramarna som man har haft i över trettio års tid.

Morgonen avgör hela dagen

Något som får journalisthjärtat att bulta är Merts engagemang i allmänbildning. Varje morgon går man igenom gårdagens nyheter och diskuterar dem i helklass. Mert berättar att även om det som händer ute i världen inte alltid är så roligt är det en viktig lärdom.

– Det börjar på morgonen, att man är glad är positiv och sprider god energi. Det gör hela dagen. Varje morgon börjar vi med allmänbildning. Jag väljer ut en till tre nyheter så bryter vi ner det och pratar om vad som händer i världen. Man får verkligen se hur smarta barnen är och hur bra koll de har.

Det är med stolthet som han lägger ner utmärkelsen i ryggsäcken efter bara några år som praktiserande lärare. Men i framtiden vill han ännu mer.

– Jag har länge velat jobba med skolledning, så nästa mål blir väl Årets rektor, säger Mert och skrattar.