Pollensäsongen närmar sig – samtidigt växer köerna vid allergimottagningarna.

Den sista mars stänger Cityakutens mottagning vid Hötorget, och risken finns att Astma- och allergimottagningen vid S:t Görans sjukhus går samma väg.

– Ersättningen till oss minskade med 27 procent när vårdvalet infördes, säger Pär Gyllfors, verksamhetschef för mottagningen, som liksom den vid Hötorget har Praktikertjänst som huvudman.

Det innebär att den ersättning som Region Stockholm (landstinget) betalar ut inte höjts på sex år.

Men i höstas beslöt hälso- och sjukvårdsnämnden om en höjning på fem procent.

– Det räcker inte. Om man räknar på inflationen så har ersättningen i stället sänkts med ytterligare fem procent. Även vår personal vill ha löneökning om ett par procent varje år, säger Pär Gyllfors.

Han har inte skrivit på avtalet med de nya ersättningsnivåerna. Mottagningen kan inte effektivisera mera, och ”vi pratar med våra patienter”, som han uttrycker det.

– Vi hoppas att politikerna ska ta sitt förnuft till fånga. Annars kommer vi att fatta beslut om nedläggning nu under våren.

De har 687 patienter i kö, och klarar bara att ge 65 procent av patienterna vård inom vårdgarantin.

Vill avskaffa vårdvalet

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tycker att vårdval allergologi ska avskaffas. Den fria etableringsrätten har splittrat upp vården och inte heller lett till kortare vårdköer, menar de.

Men deras förslag har avvisats. Och pengar satsas nu på fler platser för läkare som går specialistutbildning till allergologer.

Bristen på allergologer är nämligen stor, och blir bara värre eftersom många allergiläkare går i pension de närmaste åren.

– Det här har varit känt länge. Och nu har krisen inom astma- och allergivården övergått i katastrof, säger Elisabet Olsson vid Astma- och allergiförbundet.

Får inte optimal behandlling

Enligt dem har 700 000 invånare i länet allergi och 200 000 personer astma. Många får inte rätt behandling, då de inte får komma till en specialist.

– Medicin skrivs ut utan utredning, och patienter får inte del av de nya mediciner som finns, säger hon.

I morgon, tisdag, demonstrerar Astma- och allergiförbundets medlemmar utanför landstingshuset, där Regionfullmäktige hålls.

– Politikerna måste ta tag i det här nu, säger Elisabet Olsson.

Rinnande ögon väntar

Och pollensäsongen står för dörren. Just nu rapporteras om måttliga halter av al och låga halter av hassel.

Just al väntas blomma rikligt i år, medan björken, som var en plåga förra året, väntas få en mindre riklig blomning.