I sal 11 i Attunda tingsrätt är åklagare, advokater, målsägare och misstänkta samlade för avslutningen av den månadslånga rättegången om masskjutningen i Farsta.

Längst fram sitter de båda huvudåtalade. Båda är i 20-årsåldern, skäggiga och med rakade huvuden. En av dem har erkänt att han avlossade skotten som dödade 15-årige Elias och 43-årige fotografen Tesfamichal Beraki den 10 juni i fjol.

Två rader bakom sitter två släktingar. Den ene är åtalad för att ha rekryterat den andre till att spana på tilltänkta måltavlor inför dådet.

I sitt slutanförande sammanfattar åklagaren Angelica Runesson vad utredningen visat: Hur den misstänkte skytten åkte för att hämta en Kalashnikov i Uppsala medan den andre hämtade bilen; en orange BMW. Hur de sammanstrålade i Årstaberg innan de åkte mot Farsta.

Spanade vid Farsta IP

Där hade den 19-årige spanaren rört sig under eftermiddagen, mellan Farsta IP och Farsta centrum. Enligt åklagaren hade han fått sitt uppdrag i en chattgrupp döpt till ”Farsta”. Där fanns alias med koppling till Foxtrotnätverket, som ville att han skulle spana på vissa personer. Om rätt person sköts skulle det bli jackpot – då skulle han belönas med 50 000 kronor.

Rättegången för masskjutningen i Farsta har hållits i Attunda tingsrätt.

Rättegången för masskjutningen i Farsta har hållits i Attunda tingsrätt.

Mattias Kamgren

Men beskrivningen han fått var vag och den grupp han följde efter blev heller inte den som gärningsmannen sköt mot.

I stället föll skotten till synes urskillningslöst mot människor utanför tunnelbanan – 21 skott i två olika salvor. Strax dessförinnan hade skytten fått ett meddelande i chatten: ”Alla du ser bara smattra, ta så många du bara kan”.

– Flera människor befann sig precis utanför skottfältet, flera hade kunnat träffas av rikoschetter. Två människor miste livet. Den enda anledningen till att inte ännu fler människor dog den här dagen, det var bara ren tur, säger åklagare Angelica Runesson i sitt anförande.

Skytten har förklarat sitt agerande med att han var hotad. Chauffören i sin tur har sagt att han trodde det var frågan om ett rån.

Enligt åklagaren motsägs det av att båda deltagit i planeringen i appen Signal och att de också ska ha umgåtts innan dådet med den misstänkte anstiftaren, som ännu inte har åtalats.

Angelica Runesson yrkar på livstids fängelse för båda.

– Han ligger så långt över gränsen för livstids fängelse att det är inte möjligt att komma ner i tidsbestämt straff, säger hon om skytten.

Airi är en av de som skottskadades vid skjutningen utanför tunnelbanan.

Airi är en av de som skottskadades vid skjutningen utanför tunnelbanan.

Mattias Kamgren

”Pojklek med krigsleksaker”

En som hoppas på långa straff är Airi, en av dem som träffades av skotten där dagen i Farsta. Kulan gick genom hennes ben, när hon stod för att låsa upp sin cykel nära Centrumkyrkan.

Hon har följt delar av rättegången på plats. När det var hennes tur att berätta om händelsen, tog hon chansen att vända sig direkt mot den misstänkte skytten och hans kumpan.

– Jag sa till dem att jag känner mig som en nerskjuten spelpjäs i deras pojklek med krigsleksaker, berättar hon för Mitt i.

Kräver höga skadestånd

Flera målsägarbiträden kräver högre skadestånd för dem som drabbats än vad som normalt brukar dömas ut. En av dem menar att masskjutningen har ”en särställning i svensk historia”. En annan menar att det ligger nära terrorism, och jämför den panikartade situationen med terrordådet på Drottninggatan.

Den åtalade skyttens advokat Markus Bergdahl håller inte med om det.

– Det är allvarligt att skjuta bland människor på ett torg, men det är inte terrorism, säger han.

I sitt anförande tog han upp förmildrande omständigheter, och menade att rätten borde överväga ett annat straff än livstid för hans klient. Han tycker inte att uppgifterna om hot är motbevisade och menar dessutom att den då 19-årige skytten inte ska ha förstått konsekvenserna av sitt handlande.

– Bara för att han har gjort en fruktansvärd gärning betyder inte det att vi ska strunta i det som påverkar straffmätningen, säger han.