Inom loppet av ett dygn utfördes tre mord och sju mordförsök av en 17-årig pojke, som då var 16 år. Under onsdagen meddelades domen i Södertörns tingsrätt. Han dömts till fängelse i tolv år. En annan pojke, som var 15 år vid mordtillfällena, döms till fängelse i tio år för anstiftan till morden.

Det är väldigt ovanligt att så pass unga personer döms till fängelsestraff enligt chefsrådsmannen Sofia Jungstedt, ordförande i målet.

– Jag har inte hört talas om någon dom där en person som varit 15 år vid gärningstillfället har dömts till fängelse. Jag känner inte heller till att någon som numera är 16 år döms till tio års fängelse, säger hon.

Södertörns tingsrätt dömde i enlighet med vad senior åklagare Helena Nordstrand yrkade på.

– Jag kan konstatera att tingsrätten delade vår uppfattning, både vad gäller skuldfrågan men också vilka påföljder som skulle dömas ut, säger hon.

Två kvinnor sköts ihjäl i Tullinge. Nu har tre tonåringar och en 22-åring dömts.

Två kvinnor sköts ihjäl i Tullinge. Nu har tre tonåringar och en 22-åring dömts.

Angie Gray

Vill få sänkt straff

Kristofer Stahre, den 16-åriga pojkens advokat, har redan hunnit pratat med sin klient och ska överklaga domen till hovrätten.

– Svensk rättshistoria har skrivits på så sätt att man aldrig tidigare har dömt ut ett så strängt straff för en 15-åring, det är tio års fängelse för min klient, säger han.

Tingsrätten anser att straffvärdet för gärningarna utförda av de två pojkarna är livstids fängelse och att sluten ungdomsvård inte är en tillräckligt kraftig reaktion på handlingarna, som de bedömer är "oerhört brutala och synnerligen hänsynslösa".

Med överklagandet hoppas Kristofer Stahre att straffet ska sänkas till sluten ungdomsvård alternativt fängelse i sex år, som sluten ungdomsvård motsvarar.

Mitt i har sökt den morddömda pojkens advokat.