Nyligen godkände kommunstyrelsen förslaget till ny detaljplan som innebär att småindustrin ersätts med flerbostadshus med 150 bostäder.

Enligt planen ”bör föreslagen bebyggelses inom planområdet variera mellan 3 och 5 våningar med högre i mitten av området och som trappas ner” för att möta befintlig bebyggelse i området.

Kritiserat av grannar 

Planerna i Tuna har tidigare kritiserats av grannar som uppfattat husen som alltför höga. Dessutom ska fladdermöss, som ju är fridlysta, finnas i området, vilket MP uppmärksammat i ett yttrande, med önskan om att detta utreds. 

Beslut om detaljplanen fattas av kommunfullmäktige. Genom Sverigeförhandlingen har kommunen ett åtagande att bygga fler bostäder i kollektivtrafiknära lägen.

Bygge kan få fler våningar i stället för färre

Före valet lovade kommunen att utreda lägre bostäder vid Tuna station. Enligt den nya detaljplanen blir det så, men grannarna håller inte med. ”Känner oss lurade˝.

2022 rasade villaboende i Tuna i Österåker över kommunens planer på femvåningshus längs Västra banvägen fram till station Tunagård. ”För höga” ansåg grannarna i området och menade att de nya bostadshusen borde få max tre våningar.

Då, bara ett par veckor innan valet, föreslog kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) att kommunen skulle ta fram ”ett alternativ med en lägre byggnation”.

”Bröt vallöfte”

Nu finns ett nytt förslag till detaljplan.

Men enligt de boende i aktionsgruppen Tuna station innebär det tvärtom att husen kommer att bli högre – upp till sex våningar.

”Vallöftet, som gavs bl.a. i lokalpressen av kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) är brutet” skriver Tuna station-gruppen i ett mail till Mitt i.

Känner ni er lurade?

– Det är klart att vi känner oss lurade, i och med att de förhalade beslutet till efter valet. De sa att de skulle omarbeta förslaget, säger Tina Jäderberg i Tuna station-gruppen.

– Vi kommer ju att se det här bygget från vår tomt. Det är ju inte så trevligt. I dag är det ett grönområde. 

Innan valet 2022 träffade Mitt i några av de Tunabor som vill ha tre våningar istället för fem.

Innan valet 2022 träffade Mitt i några av de Tunabor som vill ha tre våningar istället för fem.

Stefan Källstigen

KSO Fletcher (M) håller inte med

Mitt i har tittat på kommunens förslag till detaljplan. Där nämns ingen sjätte våning. Däremot kan man något kryptiskt läsa att höjningen av Västra banvägen kommer att påverka ”högsta nockhöjd över nollplanet”.

”Således kan det uppfattas som att byggnadernas höjd inte har förändrats i förhållande till tidigare förslag, men de har sänkts och i förhållande till Västra Banvägen blir de lägre än tidigare förslag” skriver kommunen.

Michaela Fletcher (M) tycker inte att hon brutit något löfte.

Michaela Fletcher (M) tycker inte att hon brutit något löfte.

Stefan Källstigen

I en kommentar till Mitt i skriver Michaela Fletcher (M) att Tuna-station-gruppen redan informerats av både kommunen och exploatören (JM) ”om varför det nu beslutade förslaget ser ut som det gör”.

Därför är det, enligt henne, "svårt att säga att det är ett löftesbrott”.

Sex våningar

Enligt Tuna station-gruppen borde kommunen tagit fram fler förslag, även med lägre hus som alternativ. I stället uppfattar de att det nya förslaget knappt skiljer sig från det gamla, med i princip samma bygghöjd som tidigare och samma antal bostäder, cirka 150. På den nya skissen från JM, som ska bygga husen, har ett av husen dessutom sex våningar i stället för som tidigare fem.

Den som vill kika närmare på detaljplanen för ”Tuna 1:651 m fl” kan besöka Alceahuset. Där finns planen utställd för granskning fram till och med 24 januari och den vill kan lämna synpunkter. Därefter ska planen antas.

Svårt att säga att det är ett löftesbrott.

Stationsnära boende

Syftet med detaljplanen för ”Tuna 6:151 m fl” är att bygga ”stadsmässiga flerbostadshus med lokaler i bottenvåningen i varierande höjd och utformning”.

Enligt Österåkers kommun följer detaljplanen åtaganden enligt Sverigeförhandlingen, som innebär att kommunen måste bygga fler bostäder.

Området som ska bebyggas är cirka 200 meter långt längs Västra banvägen fram till Tunavägen.

Källa: Österåkers kommun

It seems that you don't have a PDF plugin for this browser. Click here to download the PDF file.

Så skiljer det gamla förslaget (övre) från det nya (nedre). Bild på planerad av husfasad från byggaren JM. I det nya förslaget syns sex våningar på ett av husen.

JM/Österåkers kommun

Tunabor: Vallöfte bröts

Kritiserat bygge på Västra banvägen knappt förändrat, trots löfte att ta fram ett nytt, lägre, förslag.