Håkan Lindström ursäktar sina smått svarta händer. Trots att han har gått i pension kan han inte riktigt släppa smedjan i järnåldersbyn Hogslaby utanför Hågelby. Här har han stått och "smitt upp sig".

Hogslaby används främst för undervisning av skolbarn, för att levandegöra forntiden, förklarar han.

– Det kan man också göra på museum. Men visst vill man känna om stenyxan är tung – det får man inte göra på museum. Här sätter vi stenyxan i händerna på dem så de får hugga ved, något de kanske bara gjort i Minecraft tidigare, säger han.

Att Hogslaby hamnade där det hamnade är inte en slump. Hela området från Mälarens strand i norra Botkyrka till Älvesta i öst, till Vretarna och Salem i söder samt en bit in i Södertälje kommun i väst är ett riksintresse. Till stor del för de stenåldersboplatser och bronsåldermiljöer som finns här. Men också fornborgar och gravfält från järnåldern.

Kusten lockade

Men hur kommer det sig att det lockade att bo här i trakterna? Kusten. Det är det enkla svaret, menar Håkan Lindström.

– Det var lätt att ta sig fram över vatten och lätt att få mat, sjön var det stora skafferiet. Och om man tänker efter så är vi precis likadana i dag. Vi älskar att bo vid vatten: kungen bygger slott vid vattnet och jag hoppas kunna ha en sommarstuga vid vattnet en dag, säger han och fortsätter:

– Och markerna häromkring är gammal sjöbotten, vilket är näringsrikt att börja odla på. Det tror jag har varit en jätteviktig förutsättning för att folk har stannat här.

Hade Hogslaby kunnat vara lika framgångsrikt om man hade varit på en annan plats?

– Nej, jag tror inte det. Här visar vi inte bara hur man bodde och levde för 1 500 år sedan, utan vi kan också visa fynden från de här platserna: runstenen, graven, gården. Det går inte att skapa någon annanstans. Bara häromkring finns sju stycken fornborgar. Du och jag hade kunnat ta en promenad och hinna till alla sju på en förmiddag, säger Håkan Lindström.