"Smällt" har det redan gjort. Ett stort vildsvin blev påkört på Tyresövägen i en smitningsolycka för någon vecka sedan.

– Det är otroligt att bilen kunde ta sig därifrån. Den var ett väldigt stor och det är 90 kilometer i timmen på platsen, säger Richard West som är viltvårds- och skadedjurssamordnare på Stockholms stad.

En av dem som sett spår är Skarpnäcksbon Inger Gréau. Hon och maken är ofta ute på långa promenader.

– Vi har bott i Frankrike tidigare där det var jättemycket vildsvin. Jag hörde aldrig om några attacker mot människor då, men klart att folk som är ute och går med hundar kan bli rädda, säger hon.

Viltvårdssamordnaren bedömer att det är vildsvinsspår Inger Gréau  fotograferat.

Viltvårdssamordnaren bedömer att det är vildsvinsspår Inger Gréau fotograferat.

Inger Gréau

"Nål i en höstack"

Kommunens personal har under cirka en månads tid varit ute vissa nätter för att söka.

– Vi är ute och letar på nätterna. Skulle vi komma dagtid ligger de och trycker under någon gran. Men det är lite som att leta efter en nål i en höstack. Vi försöker spåra med hund men det är ju massor av annat vilt som rör sig. Dessutom kan spåren störas av människor och hundar, säger Richard West.

Närvaron av vildsvin i området är mycket ovanlig, uppger han. Han bedömer dock att vildsvinen som rört sig vid Skarpnäck och Bagarmossen nu gett sig av.

– Det här handlar troligtvis om bortstötta fjolårsungar som varit ute och letat efter ett nytt område.

"Gå inte fram"

Hittar de vildsvinen i närheten av bebyggelsen kommer djuren att skjutas. Samtidigt har staden satt ut foderplatser i skogen för att locka bort vildsvinen. Enligt Richard West görs detta för att minska risken för trafikolyckor. Men också för att motverka den olägenhet och rädsla djuren kan ge i och i närheten av bebyggelse.

– Ser man dem ska man hålla avstånd. Gå inte fram och fotografera, även om det kan vara lockande. De kan bli stressade och känner de sig riktigt trängda kan de gå till attack. Men jag tycker inte att allmänheten behöver vara orolig.

Parkingenjören och naturvårdsvakten Peter Melin berättar att tipparna inte tagits bort på grund av vildsvinen.

Parkingenjören och naturvårdsvakten Peter Melin berättar att tipparna inte tagits bort på grund av vildsvinen.

Angie Gray

Inger Gréau har noterat att det tidigare funnits en så kallad tjuvtipp med trädgårdsavfall, bland annat frukt, intill den plats hon fotograferat i skogen nära Skarpnäck och Bagarmossen. Nu är den och andra tippar borttagna av stadsdelsförvaltningen.

– Vi ville få bort tjuvtipparna, men det har ingen koppling till vildsvinen. Men det finns ju en poäng i att matavfall inte bara riskerar att dra till sig djur som harar och rådjur utan också vildsvin. Detta kanske kan få folk att tänka till, säger parkingenjören Peter Mellin.