Till årsskiftet ska allt vara klart. Då slår dörrarna upp till House of Q, en 3400 kvadratmeter stor mötesplats i Värtahamnen fylld med kreativa aktiviteter, restaurang och kultur.

– Vi vill skapa ett multifunktionshus för kultur och event, vårt huvuduppdrag i huset ska vara att levandegöra och belysa queerhistoria och kultur med både dag- och kvällsverksamhet, säger Peter Sandkvist.

Peter Sandkvist, projektledare för House of Q.

Peter Sandkvist, projektledare för House of Q.

Privat.

Han har tidigare drivit den populära queerbaren King Kong på Mariatorget och Kolingsborg i Slussen. Men att ta sig an ett projekt som House of Q har han aldrig tidigare gjort.

– Jag får existentiell dödsskräck ganska ofta, dels så är det väldigt spännande dels har jag aldrig tidigare suttit med bygglov och den typen av processer.

Största queer-projektet sedan 1988

Peter Sandkvist har jobbat med projektet ett tag, men inte kunnat prata om det förrän hyresavtalet signerades bara dagar före Pride.

I huset kommer både permanenta och tillfälliga utställningar att ta plats, och fester och aktiviteter ska avlösa varandra.

– Viktigast är att alla delar i huset ska kunna stå på egna ben, någon ska kunna komma dit för konsten och någon för våra goda mocktails – eller cocktails.

Men för att skapa ekonomiska förutsättningar för dagverksamheten blir restaurang- och barintäkter avgörande.

– Jag har samtal med en potentiell kökschef nu, men inget är bestämt än. Vi ska erbjuda hållbar och spännande mat, inte bara renodlad vegansk mat eller bara kött. Jag vill att man ska kunna upptäcka något nytt med maten och hoppas hitta en kökschef som kan möta det behovet.

House of Q är enligt QX det största queer-projektet i Stockholm sedan 1988 då RFSL tog över lokaler på Sveavägen för klubb- och restaurangverksamhet.

– Förhoppningarna är att vi tillsammans med staden nu ska kunna skapa en ny destination.