Texten har uppdaterats efter provresultaten på vattenkvaliteten vid badplatserna.

Förra veckan var det ordentligt varmt i Upplands Väsby.

Termometern touchade 29 grader och även i vattnet var det osedvanligt varmt.

I Norrviken uppmättes 24 grader och i Kairobadet 23,3 grader.

– Det är otroligt varmt för att vara badvatten i Sverige. Och vi är inte ens inne i juli, säger Jonas Edholm, enhetschef för idrott och fritid på kommunen.

Varmt vatten skyndar på algblomningen, som rapporteras redan ha börjat utanför Gotlands kust.

Vattenkvaliteten har bara behövts förtidsprovas vid Kairobadet eftersom det är klassat som ett EU-bad. På de andra tre badplatserna (Bollstanäs, Fysingen, Sättra) krävs det inte några prover alls.

– Vi har ändå bestämt att ta tre prover på samtliga bad under säsongen. Om något prov visar sig vara otjänligt skyltar vi om det samt beställer ytterligare badvattenprov, säger Jonas Edholm.

Provresultaten visade att vattnet vid Kairobadet var otjänligt och att det finns spår av algblomning vid Sättrabadet. Kommuen avråder därför från bad vid de båda badplatserna tillvidare och ska nu genomföra omprovningar av vattenkvaliteten.

Gåsbajs problem

Många badplatser har problem med nedsmutsning i form av bajs från gäss. Så även Kairobadet. Men nu har kommunen tagit till ett nytt knep.

– Vi har byggt ett nytt räcke i strandlinjen för att hindra gäss och gräsänder att ta sig upp på gräsmattorna och bajsa.

Men hoppar de inte bara över?

– Det kan man tro, men det gör de inte. De simmar in, går upp på sanden och vidare mot gräset. Räcket hindrar dem, säger Jonas Edholm.

Han säger att en del badgäster tror att räcket satts upp för att hindra barn från att springa ner i vattnet.

– Man har alltid ett föräldraansvar, men visst kan räcket också ha den typen av hindrande effekt.

Ett nytt räcke mellan sandstrand och gräs ska hindra gäss från att ta sig upp på gräsmattan och bajsa ner vid Kairobadet.

Ett nytt räcke mellan sandstrand och gräs ska hindra gäss från att ta sig upp på gräsmattan och bajsa ner vid Kairobadet.

Charlotte Arwedsson

Sand och p-platser

I år har kommunen lagt ut sammanlagt 400 ton sand vid Kairo-, Sättra- och Bollstanäsbadet. Dessutom har Sättrabadet fått betydligt fler parkeringsplatser.

– Vi har även säkerhetsdykt och gjort bottenbesiktning på alla bad.

Jonas Edholm vill även slå ett slag för att man numera kan kolla badtemperaturerna på kommunens hemsida.

– Termometrarna är en bit ut och ner i vattnet för att ge rätt temperatur. De uppdateras var 20:e minut, så där har du alltid senaste temperaturen.

Jonas Edholm påminner också om att det råder parkeringsförbud på Runsavägen vid Kairobadet.

– Vi har haft återkommande problem med bilar som parkerar där och hindrar framkomligheten för räddningstjänsten.

Noah, Viggo, Greta och Hanna har fått sommarjobb på Kairobadet. Några är badvärdar, några jobbar i kiosken som i sommar drivs av Väsby simsällskap.

Noah, Viggo, Greta och Hanna har fått sommarjobb på Kairobadet. Några är badvärdar, några jobbar i kiosken som i sommar drivs av Väsby simsällskap.

Charlotte Arwedsson