I tre veckor hann Värmdös nya kulturhus vara öppet när man valde att börja hålla stängt på helger.

Hela sommaren – från mitten av juni till mitten av augusti – är det bara öppet måndag till fredag, med begränsade öppettider. 

Det här har lett till kommentarer i lokala Facebookgrupper där man tycker att det är ett feltänk att hålla stängt på helger. Genom det utesluter man alla som jobbar i veckorna och tillfälliga besökare och turister som besöker Värmdö på helgen, menar några. 

Värmdös kultur- och bibliotekschef, Giovanna Jörgensen, säger att det är helt planerat att dra ner på verksamheten sommartid och det beror på prioriteringar som måste göras.

– Jag förstår att frågan ställs och att helgbesökare kan uppleva besvikelse när kulturhuset är stängt. Det visar att kulturhuset redan har blivit en viktig plats för Värmdöborna. Vi har utifrån de resurser vi har prioriterat att ha öppet alla vardagar i sommar samt även två sena eftermiddagar i veckan, säger hon. 

Giovanna Jörgensen, kultur- och bibliotekschef i Värmdö.

Giovanna Jörgensen, kultur- och bibliotekschef i Värmdö.

Pekka Pääkkö

Kommunen har också Djurö bibliotek bemannat två dagar i veckan och en bokbuss som täcker upp vissa sommarevents, tillägger hon.

– Detta är vad resurserna räcker till. Med det sagt ska vi givetvis se över detta inför nästa år och se om vi kan hålla kulturhuset öppet mer genom att prioritera om våra resurser, säger Giovanna Jörgensen och tillägger:.

– Det är fantastiskt roligt att så många hittar till oss. Varje dag kommer många nya besökare som inte varit på biblioteket tidigare. 

I kommentarsfälten finns också besvikelse över att det planerade kaféet i huset inte har öppnat ännu.

– Där för vi samtal med externa aktörer för att få till ett samarbete. Vi vill gärna erbjuda möjligheten till fika men vill inte ha ett kafé som konkurrerar med andra serveringarna i hamnen. Vi hoppas kunna samverka med någon kommunal verksamhet eller en förening och sådana processer tar lite tid.

Fest och prova på när Värmdös kulturhus invigs

Snart öppnar Värmdös nya kulturhus, med ett fullmatat festprogram.

Flera saker har kommit till tack vare Värmdöborna, som en bemannad reception och kafé.

Nästan ett år försenat och hälften så stort som det först var tänkt slår Värmdös nya kulturhus snart upp portarna.

Nu pågår det sista finliret i den sågtandade tidigare porslinsfabriken i Gustavsbergs hamn innan det är dags för invigning den 6 juni.

Här har väggar målats, ny konst satts upp, mötes- och aktivitetsrum installerats med den senaste tekniken och läshörnor och ett helt nytt bibliotek skapats.

Giovanna Jörgensen, kultur- och bibliotekschef i Värmdö, vid en av arbetsplatserna där man får låna en dator gratis.

Giovanna Jörgensen, kultur- och bibliotekschef i Värmdö, vid en av arbetsplatserna där man får låna en dator gratis.

Pekka Pääkkö

Runt om i byggnaden står också byggmaterial kvar och kartonger som väntar på att packas upp när Mitt i Värmdö får en förhandstitt ett par veckor innan öppning. 

– Men till invigningen ska allt vara klart, försäkrar Giovanna Jörgensen, kultur- och bibliotekschef i Värmdö.

– Det är så roligt att äntligen kunna slå upp portarna till Värmdös första riktiga kulturhus. Vi vill att det ska bli en mötesplats där Värmdöbor i alla åldrar hittar sin plats, tillägger Miranda Ahlers (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Värmdöbor har tyckt till

Under arbetets gång har en mängd önskemål kommit in från Värmdöbor och föreningar om vad de vill ha i sitt nya kulturhus. Flera av förslagen kommer nu att bli av, bland annat att det alltid måste finnas en vuxen person på plats.

– Det är framförallt unga som vill ha det för att det ska kännas tryggt, och det har vi tagit till oss. Därför kommer en informationsdesk alltid vara bemannad när huset är öppet, säger Miranda Ahlers. 

Miranda Ahlers (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Giovanna Jörgensen, kultur- och bibliotekschef i Värmdö i en av kulturhusets tre spegelsalar.

Miranda Ahlers (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Giovanna Jörgensen, kultur- och bibliotekschef i Värmdö i en av kulturhusets tre spegelsalar.

Pekka Pääkkö

En annan önskan är ett kafé i huset. Från början var tanken ett pentry med självbetjäning, men det räcker inte, tyckte Värmdöborna. Nu kommer ett fik vara öppet tre dagar i veckan. 

På önskelistan fanns även platser att plugga på och ett kök för kurser och workshops i matlagning, och på invigningen får besökarna baka muffins i köket. 

Historiska spår

Det finns fortfarande spår av den gamla fabriken i huset med namn som Gjutformen på mötesrum och en hel vägg med föremål som användes i produktionen som Gustavsbergs porslinsmuseum har lånat ut.

– Det är en historia vill vi bevara, som husets själ, säger Giovanna Jörgensen. 

Det finns också en tanke med det genomgående färgvalet blått. Det ska symbolisera färgen på overallerna hos de som jobbade i fabriken, men också havet och Värmdös kommunvapen, förklarar hon. 

Kulturhuset ska vara ett aktivitetshus likaväl som ett bibliotek, och på digitala skärmar kommer det dagligen finnas information om vad som händer i huset.

–  Vi vill att huset ska används så mycket det bara går, säger Miranda Ahlers. 

Bibliotekets barnavdelning är redo för anstormning den 6 juni.

Bibliotekets barnavdelning är redo för anstormning den 6 juni.

Pekka Pääkkö

Högläsning med dragqueen

Musik, dans, poesi, verkstad, prova på, läsning och föreställningar – listan över allt som ska hända på invigningen av Värmdös nya kulturhus är lång.

– Vi tänker att det ska vara som en buffé med det mesta som huset har att erbjuda, säger Giovanna Jörgensen. 

Några saker som sticker ut på öppningsdagen är högläsning av dragqueen Björta, marsipankonst-tillverkning, hjälp till att sy ett jättelapptäcke och discodans i bibblan.

Dragqueen Björta från Bland Drakar & Dragqueens läser högt för barnen på invigningen.

Dragqueen Björta från Bland Drakar & Dragqueens läser högt för barnen på invigningen.

Pressbild

Blomsterdekorationerna på invigningen är gjorda av Gunnar Kaj, som fixar blommor åt Nobelfesten, och alla besökare får ta med sig en blomma hem när kulturhuset stänger för dagen på söndagen den 9 juni.

Det nya kulturhuset börjar redan fyllas med bokningar inför hösten.

– Vi får förfrågningar hela tiden, om aktiviteter och möten man vill hålla här i huset, vilket är jättekul, säger Giovanna Jörgensen. 

Namnet? Det är inte helt klart än men troligen blir det Värmdö kulturhus, enas de. Även om de flesta nog bara kommer säga kulturhuset.

Lotta Juell-Skielse lär ut marsipankonst.

Lotta Juell-Skielse lär ut marsipankonst.

Privat

Fullspäckat uppningsprogram

Den 6 juni mellan klockan 13.45-18 fylls kulturhuset med:

Poesiläsning

Barnföreställning

Filmvisning

Dansuppvisning

Muffinstillverkning

Skapa marsipanfigurer i verkstan

Högläsning med dragqueen Björta

Musikproduktion

Skapa egna tryck

Gör jättelikt lapptäcke ihop med andra

Avtäckning av Evelina Dovstens konstverk

Fotoutställning

Disco med DJ i biblioteket

Läs hela programmet här.

Källa: Värmdö kommun

Scen och bibliotek

Kulturhuset i den gamla hushållsporslinsfabriken i Gustavsbergs hamn ska ha öppet sju dagar i veckan och här finns bibliotek, musikstudio, scen, danssalar, galleriyta, mötesrum, studieplatser, lånedatorer, matlagningskök och verkstad för trä och textil.

Källa: Värmdö kommun

Dyrare och mindre

Sedan första kalkylen togs fram 2022 har bygget av kulturhuset blir betydligt dyrare än man först räknat med, på grund av det oroliga omvärldsläget.

Årskostnaden som kommunen kommer att få betala har gått upp drygt en miljon kronor, till totalt elva miljoner kronor per år.

Då är 5,4 miljoner hyra till fastighetsägaren Landia, resten kostnad för hyresgästanpassning inne i kulturhuset.

I de första planerna skulle kulturhuset ha varit klart hösten 2023 och det skulle bli dubbelt så stort som nu. Det bantades ner till dagens yta på 2 500 kvadratmeter.

Källa: Värmdö kommun

Miranda Ahlers (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Giovanna Jörgensen, kultur- och bibliotekschef i Värmdö testar nya läshörnan på bibblans barnavdelning.

Miranda Ahlers (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Giovanna Jörgensen, kultur- och bibliotekschef i Värmdö testar nya läshörnan på bibblans barnavdelning.

Pekka Pääkkö

Fest och prova på när Värmdös kulturhus invigs

På programmet: Dans, marsipankonst och dragqueens