Elden är på plats. Läktarna längs Seine och i Versailles slottspark är färdigbyggda och på de franska gatorna trängs människor från hela världen.

Sommarens andra stora sportfest, OS i Paris, har precis dragit i gång och den första handbollsmatchen är spelad. Svenska landslaget tävlar för femte gången i rad och under OS i Tokyo tog de en fjärdeplats, så pressen är hög.

När Mitt i pratade med Värmdöfostrade landslagsspelaren Linn Blohm, tio dagar innan premiärmatchen, var hon mitt uppe i fullspäckade dagar tillsammans med resten av laget.

– Det känns som att vi äntligen är i gång på riktigt. Första lägret vi hade tillsammans var i juni, då kändes det som att det var en evighet kvar. Men nu kommer vi inte splittras mer innan vi åker.

Linn Blohm är en av Sveriges bästa och mest erfarna handbollsspelare. Född och uppvuxen på Ingarö inledde hon karriären i Gustavsbergs IF. Sedan dess har hon bland annat spelat i tolv mästerskap, vunnit tre SM-guld och två guld i Ungerns motsvarighet samt utsetts till Årets handbollsspelare i Sverige två gånger, senast i år.

Tuff grupp

Hon var även nominerad till världens bästa kvinnliga handbollsspelare 2023.

Med sitt lag Györi Audi ETO KC har Linn Blohm vunnit både guld och silver i Champions League. Guldet vann de i år.

Med sitt lag Györi Audi ETO KC har Linn Blohm vunnit både guld och silver i Champions League. Guldet vann de i år.

Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

Men konkurrensen inför sommaren har varit stenhård. Den svenska truppen på 21 personer som har tävlat i vårens EM- och OS-kval blev 14 i juni, men inför resan har alla spelare samlats i Eskilstuna där Svenska Olympiska Kommittén håller läger för alla olympier.

Dagarna innan resan ska de träna så mycket som möjligt och finslipa taktiken. Det är en utmanande grupp med länder som Norge och Danmark, som vann silver respektive brons i handbolls-VM förra året och där Danmark är laget med flest OS-titlar.

– Det blir en väldigt tuff premiärmatch mot Norge. Det är speciellt då vi inte har vunnit mot dem på jag vet inte hur många år, så det är spännande. Men OS i sig är svårt eftersom det bara är bra lag som är med, säger Linn Blohm.

Flera av de norska spelarna är även vänner, så för henne är det speciellt att möta dem på planen.

Tredje OS-medverkan

Linn Blohm är den enda OS-deltagaren från Värmdö men från grannkommunen Nacka är det desto fler, bland annat landslagskollegan Elin Hansson som är uppvuxen i Saltsjö-Duvnäs. Seglarna Vilma Bobeck och Emil Järudd, båda födda och uppvuxna i kommunen och tillhörande klubben KSSS, är även de uttagna till den svenska truppen.

Om laget tar sig vidare till slutspel kommer Linn Blohms familj och vänner för att heja.

Om laget tar sig vidare till slutspel kommer Linn Blohms familj och vänner för att heja.

Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

Vilma Bobeck är rorsman i besättning med Rebecca Netzler och de seglar i OS-klassen 49er FX, första seglatsen är den 28 juli. Även Emil Järudd är rorsman och han tävlar i Nacra 17 med Hanna Jonsson från den 3 augusti.

OS i Paris blir Linn Blohms tredje och hon ser fram emot att åka tillsammans med de andra.

– Nu är det väldigt nära och vi är väldigt taggade!